Vad är Glacier National Park?

February 2

Glacier National Park är en 1,4 miljoner tunnland (566.560 ha) skyddad vildmark som ligger i norra Klippiga bergen i USA. Parken ligger mestadels i delstaten Montana, men grenslar den kanadensiska gränsen i provinsen Alberta. Glacier National Park har extremt robust topografi och kalla temperaturer. Glacier själv är öppen året runt, men på grund av överdriven snöfall, är de flesta park tjänster endast erbjuds mellan maj och september.

Mer än 50 aktiva glaciärer, 200 sjöar, och nästan 750 miles (1207 km) är kännetecken för Glacier National Park. En av de mest kända inslagen i parken är "Going-to-the-Sun Road", en smal och krokig, 50 mil (80,4 km) öst-västlig bil väg som skär genom parken. Vägen är oftast farbar endast från slutet av juni till mitten av augusti på grund av kraftigt snöfall. Fordon som färdas denna väg måste vara (6,4 m) mindre än 21 meter långa och (2,4 m) 8 meter bred. Den "Going-to-the-Sun Road" stod färdig 1932 efter elva års byggande.

Glacier National Park var ursprungligen bebott av ett antal indianstammar, notably Blackfeet, Shoshone, Cheyenne, och Flathead. Parken själv bildades genom beslut av amerikanska kongressen 1910. The Great Northern Railway hade konstruerat spår genom parken 1891, och företaget byggde många hotell och stugor för vad det riktigt tänkt som en blomstrande turistnäringen.

Den största sjön i Glacier National Park är Lake McDonald. Denna orörda vattenförekomst är nästan 10 miles (16 km) lång, en mil (1,6 km) bred, och (130 m) 472 meter djup. The Lake McDonald Lodge - ursprungligen känd som Lewis Glacier Hotel - byggdes 1913 och är fortfarande i drift i dag. Lodgen erbjuder över 100 rum och är en av 350 byggnader i Glacier noterade på National Register of Historic Places.

Wildlife av alla typer trivs i Glacier National Park. Älg, älg, varg, hjort, puma, och björn är riklig. De två sistnämnda varelser är av särskilt intresse för campare och vandrare, eftersom det har sällan varit ett år då Glacier inte upplever minst en grizzlybjörn på människans angrepp. Mountain Lion attacker har också inträffat på en ganska regelbundet. De som vill campa eller vandra i Glacier bör utbilda sig om riktiga björn och lejon undvikande åtgärder innan du ut i den djupa vildmarken.

År 1932 genomfördes en väg byggd för att ansluta Glacier National Park till Waterton Lakes National Park i Kanada. De två områdena är nu kända kollektivt som Waterton-Glacier International Peace Park. Parkerna utsågs en "biosfärområde" site 1976, och en "världsarv" site 1995 av FN.

  • Bear angrepp på människor sker årligen på Glacier nationalpark.
  • Vargar är vanliga i Glacier National Park.
  • Pumor strövar Glacier National Park.
  • Älg blomstra i Glacier National Park.
  • Glacier nationalpark har mer än 50 aktiva glaciärer och 200 sjöar.
  • Hjort är riklig i Glacier National Park.