Vilka är de olika typerna av indicier?

April 24

Indicier är ibland kallas indirekta bevis. Denna bevisning ofta tyder bara starkt en viss faktum, men inte helt bevisa det. Liksom direkta bevis, det finns flera typer av indicier. Hotfulla kommentarer och differentierad behandling före ett brott är oftast anses vara indicier, tillsammans med en misstänkt beteende efter ett brott. Dessutom är vittnen och teknisk bevisning också ibland anses vara indicier.

Diskriminerande eller hotfulla kommentarer yttras mot en enskild innan ett brott har begåtts är en vanlig typ av indicier. Detta kan omfatta sådana saker som ärekränkande kommentarer eller hot yttras till antingen offret eller en tredje part. En individ som förklarade att han ville döda en person bara en vecka innan den personens mord, till exempel, kan vara utredarnas nummer ett misstänkt. Enkelt att yttra dessa ord, dock inte bevisa att han mördade offret. Detta bevis är indicier, eftersom dessa ord kan ha helt enkelt yttrats i ilska, utan avsikt att faktiskt följa igenom.

En annan typ av indicier handlar om hur ett offer behandlades före ett brott. En individ som behandlas ett angrepp offret dåligt, till exempel, kan utredas av polisen. En person som verkade besatt eller smög en kvinna kan också undersökas för hennes våldtäkt. Även dessa individer både behandlade offren annorlunda än andra människor, är detta bevis anses indicier.

Det sätt en viss individ, eller misstänker, agerar efter ett brott begås är ett annat exempel på indicier. Ett bra exempel på detta är den person som tillbringar en ovanligt stor summa pengar efter ett rån. Ett annat exempel handlar om en misstänkt som verkar alltför nervös samtidigt ifrågasätts efter ett mord. Detta bevis är indicier, eftersom han kan vara nervös för att han begått brottet, men han kan också vara nervös bara för att han ifrågasätts för ett fruktansvärt brott.

Ögon vittnesmål anses ibland vara indicier också. Ett vittne som ser en misstänkt stående över ett offer med ett mordvapen, men till synes graverande bevis, anses vara indicier, till exempel. Den misstänkte kunde ha bara snubblat på scenen och av misstag plockade upp vapnet. Bekräftande bevis, till exempel en annan vittne som såg honom begå brottet, skulle ofta behövas för att få en fällande dom.

Även om många människor tror att teknisk bevisning är direkta bevis, är det ofta som indicier. Blodanalys, DNA-analys, och fingeravtryck kan vara till hjälp för att fånga gärningsmannen. Det behöver ofta andra bekräftande bevis dock att stödja det.

  • Fingeravtryck kan hämtas på en brottsplats och används för att blanda in en misstänkt.
  • Teknisk bevisning, till exempel fingeravtryck, kan anses circumstanial.
  • DNA-bevis behöver ofta andra bekräftande bevis för att stödja det i ett brottmål.