Vad är skillnaden mellan den luteala fasen och ägglossning?

April 24

Den luteala fasen och ägglossning är båda olika delar av en kvinnas månatliga cykeln. En lutealfas är den tidsperiod som sträcker sig från den första dagen för ägglossning till dagen innan menstruation. Ägglossningen sker en gång i månaden när en kvinna släpper ett ägg från hennes äggblåsa, som färdas genom äggledaren. Detta är vanligtvis den tid då graviditeten är mest sannolikt att uppstå. Om spermier inte befrukta ägget inom en dag efter dess release, börjar det att bryta ner och kommer att komma ut ur kroppen under menstruationsperioden.

Kvinnor som försöker bli gravida normalt försöka hålla koll på exakt när lutealfas och ägglossning börjar. Den lutealfas kan oftast berodde på att hålla samma tid varje månad, som ofta är runt 14 dagar för de flesta kvinnor. Uppkomsten av ägglossning kan vara mer oförutsägbar, och får inte börja när förväntas på grund av sjukdom, stress eller medicinering. De flesta kvinnor kan berätta när de har ägglossning genom att hålla koll på sina basala kroppstemperaturen under hela månaden eftersom denna temperatur ökar normalt med en halv eller hel grad under den tiden. När ägglossningen har börjat, kommer lutealfas börja och pågå fram till nästa mens börjar.

En kvinna kan använda en ägglossning kalender för att spåra längden på hennes lutealfas och ägglossning debut för varje månad. Det är viktigt för en kvinna att veta hur länge hennes cykler vanligtvis för dessa kalendrar för att vara korrekt. Om ägglossning kalender är korrekt, det ger de flesta kvinnor en god uppfattning om exakt när de kan förvänta sig att ägglossning varje månad. För att använda kalendern, en kvinna tar bara längden på hennes cykel och subtraherar längden på hennes lutealfas. Numret som resultat normalt kommer att vara den dagen ägglossning börjar.

I vissa fall kan det vara svårt att spåra lutealfas och ägglossning på en ägglossning kalender eftersom vissa kvinnor har oförutsägbara menstruationscykler eller är osäker på exakt hur länge deras lutealfas varar. De flesta läkare rekommenderar att du använder en 28-dagars cykel och 14-dagars lutealfas, vilket är genomsnittet för de flesta kvinnor, om cykeln varierar från månad till månad. Kvinnor som har lutealfas som är för kort eller för lång kan ha problem att bli gravid, men en läkare kan ordinera progesteron terapi för att hjälpa till med detta. En lutealfas som är för kort är mindre än 10 dagar, och en lutealfas som är för lång överstiger 16 dagar.

  • Den lutealfas av kvinnans menstruationscykel startar den första dagen för ägglossning och varar igenom dagen innan menstruation.
  • Inspelning kroppstemperaturen dagligen kan hjälpa en kvinna att hålla koll på ägglossning cykler.
  • Graviditet kan inträffa om samlag äger rum 2-4 dagar före ägglossning, och åtminstone en dag efter ägglossning.