Vad är en Spottkörtelcancer?

November 13

Ett salivkörtel neoplasm är en onormal tillväxt av celler som utgör spottkörtlarna. Dessa körtlar är sammansatt av ett antal olika typer av celler, och oreglerad tillväxt av dessa celler orsakar neoplasmer. Vissa typer av spottkörtel tumör har maligna egenskaper, vilket innebär att de kan nästla sig in omgivande strukturer och kan sprida sig till avlägsna regioner, medan andra är godartad och har bara självbegränsande tillväxt. Neoplasmer klassificeras ofta i enlighet med den celltyp som replikeras till orsaka tumören. Symtom på en spottkörtel tumör kan innefatta att ha smärta, känner en knöl, eller har minskad ansikts rörelse eller känsla.

För att förstå de olika typer av spottkörteltumörer, hjälper det att veta vad dessa körtlar är och vilka typer av celler utgör dem. Människan har stora spottkörtlar belägna under tungan, i regionerna under käken, och i kind områdena enligt öronen. Det finns också mindre körtlar belägna i munnen och i halsen. Funktionen hos dessa körtlar att producera saliv, en substans viktigt för smörjning av livsmedel och för vissa preliminära matsmältning. För att kunna utföra dessa funktioner är spottkörtlar som består av körtelceller som producerar saliv, celler som klär kanalerna transporterar saliv från körteln i munnen, muskelceller som hjälper flytta saliv i munnen, och celler som är ansvariga för generering av nya celler för att ersätta gamla som inte längre fungerar.

Ofta experter klassificera en spottkörtel tumör som antingen en godartad eller elakartad tumör. Godartade tumörer vanligtvis bara växa i en begränsad region och inte har förmågan att invadera omgivande strukturer eller spridas till avlägsna regioner, medan maligna tumörer har denna förmåga. En typ av godartad spottkörtel tumör kallas en pleomorfa adenom, och denna tillväxt innehåller en blandning av ett antal olika typer av celler inkluderande körtelceller och muskelceller. Däremot är andra typer av godartade spottkörteltumörer gjord av endast en celltyp. Exempel på dessa tumörer inkluderar Warthin tumörer, basalcells adenom och myoepitheliomas.

Det finns tre vanliga typer av malignt spottkörteln tumör. Skilja mellan dessa tumörer ofta förlitar sig på att ta ett prov av tumören, och förstå vad spottkörteln neoplasmen sitt ursprung i, eftersom vissa typer av maligna tumörer uppstår oftare på vissa platser. Mucoepidermoid carcinom är den vanligaste maligna neoplasm och innehåller körtelceller och celler som typiskt kantar salivkanalerna. Den adenoid cystisk karcinom är gjord av körtelceller, och mer vanligt uppstår i mindre spottkörtlar. Polymorf lågvärdiga adenocarcinom uppstår också från körtelceller som normalt gör saliven.

Symtom på att ha en spottkörtel tumör kan innefatta att ha en torr mun, känner en knöl där en spottkörtel är normalt placerad, eller har smärta i spottkörteln regionerna. Även om vissa patienter har smärta, andra kan ha några andra än utvecklingen av en massa symtom. Ibland kan en spottkörtel tumör kan infiltrera nerverna som går till ansiktet, vilket orsakar förlamning av ansiktsmusklerna eller ansiktssmärta.

  • En biopsi kan tas för att avgöra om en tumör är eller inte är cancerogena.
  • Spottkörtelcancer är en onormal tillväxt av celler som bygger upp salivkörtlarna.