Vad är en nebulisator Mask?

November 20

Personer med lungförhållandena är ofta beroende av vissa mediciner för att behandla dessa sjukdomar eller lindra symtomen. Ofta kommer en läkare att förskriva en nebulisator för patienten att använda, vilket gör de mediciner lättare att andas. För att få medicinen i denna form, en patient använder normalt en nebulisator mask.

En nebulisatorn mask brukar gjord av gummi eller klar vinyl. Den består av en mask som passar över patientens näsa och en justerbar elastisk rem som passar runt huvudet för att hålla masken på plats. Pediatric nebulisatorn masker för barn kommer också i en mängd olika teckenformer, såsom dinosaurier eller fisk, att göra barn mer bekväm att använda dem.

Även känd som en finfördelare, fungerar en nebulisator genom att ändra en patients medicinering från en vätska till en fin dimma. Denna dimma kan sedan inhaleras in i lungorna och absorberas snabbare än om ingested. Nebulisatorn masken hjälper administrera medicinen effektivt, att hålla strömmen av dimma konsekvent och fokuserade tills den lämpliga dosen har getts.

Nebulisator masker ger också ett alternativ till människor som inte kan använda en inhalator. Små barn och äldre patienter, särskilt kan ha svårt att hålla en inhalator. Nebulisatorn mask, som håller sig på plats på egen hand, kan vara både enklare att använda samt lättare att administrera av en vårdgivare.

Om det krävs en stor dos av medicin, kanske en inhalator inte vara ett tillräckligt medel för leverans. En nebulisatorn mask kan bidra till att ge en så stor dos i tid. Den kan också användas för en korttidsbehandling, såsom administrering av läkemedel för respiratoriskt syncytialvirus (RSV), såväl som långsiktigt underhåll för kronisk sjukdom, såsom astma. I det senare fallet är nebuliserad medicin kallas andningsbehandling.

Patienter rekommenderas att hålla ett extra nebulisator mask finns i händelse av en nödsituation. Instruktioner för att hålla nebulisatorer borta från damm och rök, som båda kan öka en patients symtom är också oftast ges. Nebulisator masker ska aldrig delas, och bör rengöras efter varje användning för att förhindra infektion.

För att rengöra en nebulisator mask, måste den först sköljas med varmt vatten. Efter sköljn bör överskottsvatten skakas av innan masken avsätts lufttorka. Efter en hel dags användning, bör masken tvättas med varmt tvålvatten. Efter var tredje dag för nyttjande, bör masken desinficeras med ättikslösning eller annat desinfektionsmedel rekommenderas av masken leverantör.

  • Människor som inte kan använda en inhalator kanske föredrar att använda en nebulisator mask.
  • Traditionella inhalatorer kan vara särskilt svårt för barn.
  • En nebulisatorn mask kan hjälpa till med luftvägssjukdomar.