Vad är micro kirurgi?

March 24

Micro kirurgi är ett gemensamt förfarande broskreparation som involverar avsikt skapa flera små benfrakturer nedanför den skadade vävnaden. Benen svara på frakturer genom att producera stamceller rika märg och blod som producerar ny broskvävnad. Det är en mycket populär verksamhet bland elitidrottare, som återvinningsgraden tenderar att vara mycket snabbare än mer traditionella procedurer såsom artroplastik. Microfracture kirurgi är oftast utförs på knän och fotleder, men förfarandet kan också användas för att behandla broskskada i handleden, höften eller skuldran.

Broskskada på grund av en akut skada, artrit, eller annat tillstånd kan orsaka svår ledvärk och förlust av rörelse. Om en person försenar sjukvård, kommer sannolikt att försämras ytterligare och leda till ett försvagande, möjligen bestående skador brosk. Utbildare och läkare uppmanar ofta idrottare att genomgå microkirurgi för att reparera sina knän eller vrister snabbt, snarare än att driva igenom skador, för att minska risken för en säsongs eller karriär slut komplikation. Idrottare brukar kunna återvända till sin sport inom några veckor eller månader efter mikrofraktur operation.

Innan proceduren kommer kirurgen noga inspektera röntgen och magnetisk resonanstomografi skannar av leden för att identifiera platsen och svårighetsgraden av broskskador. Patienten antingen ges en injektion av lokaliserad bedövningsmedel nära fogen eller placeras under narkos. Ett litet snitt görs och hud, muskler och broskvävnad dras åt sidan. Ett artroskop, ett tunt rör som innehåller en ljus och en kamera, är införd i fogen så att kirurgen kan se leden på en datorskärm.

Med hjälp av artroskopet kan kirurgen exponera det underliggande benet och markera flera mikrofraktur fläckar. En specialiserad syl med en mycket vass spets används för att punktera benet vid varje markering. Alla lösa broskvävnad skrapas bort innan du tar bort artroskopet och suturering operationssåret. Micro operation kan oftast genomföras på mindre än två timmar.

Efter operationen är patienten förs till en återhämtning rum så sjuksköterskor kan tendera att såret och övervaka hans eller hennes återhämtning från anestesi. Patienten kan oftast gå hem samma dag som operationen, utrustad med smärtstillande medel och instruktioner för börjar lätta övningar. Stamceller börja producera nya brosk direkt, och det gemensamma startar sin läkningsprocess inom några dagar efter operationen. I de flesta fall är patienterna planerade att delta i regelbundna fysiska terapisessioner för två till fyra månader för att successivt bygga upp styrka och flexibilitet.

  • Micro operation kan göras för att behandla broskskador i höftleden.
  • Micro kirurgi är populär bland elitidrottare som vill ha en snabbare återhämtning tid.
  • Idrottare kan genomgå microkirurgi för att reparera skadade knän.
  • En skalpell är en liten, vass kniv som används vid operation för att göra snitt.