Vad är ett fett cell?

August 20

En fet cell, även känd som en fettceller eller lipocyte, är den primära strukturen av fettvävnad, eller kroppsfett. En fettcell är specialiserad för att lagra energi i form av fett. Det finns två olika typer av fettvävnad i kroppen, som består av två olika typer av fettceller. Vit fettvävnad består av unilocular fettceller, medan brun fettvävnad består av multilocular celler. Förutom att lagra fett, fettceller producerar även hormonet östrogen. Fettvävnad är en typ av bindväv, en grupp som också innefattar brosk, ben, blod, senor och ligament.

En unilocular eller monovacuolar, fettcell består av en enda lipiddroppe omges av ett lager av cytoplasma, eller intracellulär vätska. Cellkärnan är tillplattad mot sidan av cellen. Lipiden droppe i en unilocular fettcell görs mestadels av triglycerider och kolesterylester. Vit fettvävnad utgör ca 20% av vikten av en genomsnittlig vuxen manlig, och 25% av vikten av en genomsnittlig vuxen hona.

En multilocular eller plurivacuolar, fettcell skiljer sig från en unilocular fettcell i flera viktiga sätt. De är polygonal i form snarare än runda, och de innehåller mycket mer cytoplasman än vita fettceller, med flera lipiddropparna hela cellen. Kärnan är rund och utanför centrum, men inte på kanten av cellen som i vita fettvävnaden. Multilocular fettceller är rika på mitokondrier, cellstrukturer som producerar energi och är ansvariga för cellernas karakteristisk brun färg. Brun fettvävnad innehåller också fler kapillärer än vit fettvävnad, eftersom den har en större krav på syre.

Medan vit fettvävnad är ansvarig för att lagra energi, och för upprätthållande av kroppsvärme genom isolering, är brun fettvävnad i stånd att skapa värme. Brunt fett är gott hos spädbarn och hjälper till att förhindra hypotermi, som spädbarn är mer mottagliga för kallt än vuxna. En genomsnittlig vuxen har 30 miljarder vita fettceller i hela kroppen, men bara vissa vuxna har små fyndigheter av brunt fett i det övre bröstet och halsen. Antalet fettceller förblir relativt konstant hos vuxna, även efter avse viktminskning.

  • Antalet fettceller förblir relativt konstant hos vuxna, även efter avse viktminskning.
  • Fettceller lagra energi i form av fett.