Vad är optisk Holografi?

August 30

Optisk holografi är en distinkt avbildning typ där slutresultatet är ofta bara kallad ett hologram. Med denna typ av avbildning, är ljuset registreras enligt dess exakta amplitud, samt hur den reflekteras av objektet som har fotograferat. I optisk holografi, är den färdig resultat representeras som en tredimensionell (3D) bild.

Holografiska bilder används ofta i vetenskaplig forskning, museet visar och olika undervisningsmiljöer. Forskare har även beaktat dess användning i röntgenteknik. Utöver sina mer praktiska användningsområden, är optisk holografi också ofta i nöjesställen, som scenpresentationer, marknader och nöjesparker. Eftersom denna bildvetenskap började utvecklas i slutet av 1940-talet och nådde nästan perfektion på 1960-talet, kan hologram nu skapas för en mängd olika användningsområden. Sådana användningar inkluderar små holografiska bilder eller tätningar används för att förbättra dokumentsäkerheten, bilder som används i konstruktions presentationer, holografiska rekreation används inom vetenskap och teknik, och tredimensionella bilder som används enbart för underhållning.

I skapandet av optisk holografi, är det nödvändigt att dela upp laserljus på ett sådant sätt så att det bildas två separata ljusstrålar. Använda specialutrustning och film, är en stråle används för att belysa objektet medan den andra strålen används för att referera till objektet. När de två är återintegreras, är ett hologram bildas och visas som en tredimensionell bild.

Sedan starten 1948 av Dennis Gabor, har holografi fött en mängd olika typer av holografisk avbildning. Det är även ansvarig för en icke-optisk typ känd akustisk holografi, som omfattar registrering och rekonstruera ljudvågor. Alla typer av holografi förlita sig på användningen av interferogrammet, vilket är en avsiktlig störning av ljusvågor som producerar ljusa och mörka mönstren när de är separerade.

Medan optisk holografi har betydande vetenskapliga, undervisning och underhållande användningsområden, forskare fortsätter att utforska dess praktiska tillämpning. En sådan användning inkluderar användning av optisk holografi tekniker för att upptäcka brister i föremål och ytor. Exempelvis kan missbildningar och andra brister i försvarsstrukturer, såsom flygplan, raketer och ubåtar, inte vara synlig för blotta ögat. Använda optisk holografi, dock ingenjörer kan lokalisera skadade instrument och delar. Alltmer, är det också används inom den kommersiella flygindustrin för att inspektera flygplans fordon för att avgöra om osynliga sprickor och andra skador förekommer på någon del av flygplanet.

  • Mikroskopiska sprickor i ubåtsskrov kan upptäckas genom optisk holografi.