Vad är en Dacryocystorhinostomy?

January 19

En dacryocystorhinostomy är ett hål som tillåter lacrimal sac rinna tårar fritt in i näsan. Processen för att skapa detta hål är också till som en dacryocystorhinostomy. Detta görs när tårkanalen som normalt dränerar lacrimal sac blir blockerad, hämma dränering av tårar ifrån lacrimal sac. Dacryocystorhinostomy procedurer utförs vanligen av en ögonläkare, en läkare som specialiserat sig på ögonvård.

Någon med en blockerad tårkanalen ofta upplever ett tillstånd som kallas epifora eller överskott rivning. Eftersom tårarna inte kan dräneras från ögat till baksidan av näsan som de normalt gör, de spiller ut. Patienterna kan också uppleva förstorade och inflammerade lakrimala säckar, och kan utveckla infektioner eller inflammationer runt ögat. Om en läkare misstänker att en blockerad tårkanalen är problemet, kan ett spårämne färgämne levereras i ögat och följde. Om ingen färgämne visas i näsan, betyder det att ögat inte dränera ordentligt.

Historiskt var en dacryocystorhinostomy utförs genom att gå in genom sidan av näsan för att skapa ett dräneringshål för tårkanalen. Detta lämnade oftast ett litet ärr nära ögat, och kan leda till komplikationer såsom infektioner. Idag är de flesta av dessa förfaranden utförs endoskopiskt. I en endoskopisk dacryocystorhinostomy läkaren in ett rör in i näsan och använder den för att införa verktyg och en kamera för att se. Detta förfarande gör det möjligt för läkare att skära i exakt rätt ställe, och för att minimera avlägsnande av vävnad och ben innan du sätter en stent för att säkerställa att dacryocystorhinostomy platsen förblir klar och inte läker över att plugga hålet.

När en dacryocystorhinostomy är planerad för en patient, kommer han eller hon behöver gå till ett sjukhus eller oftalmologi kliniken för förfarandet. Operationen kan göras under lokalbedövning eller narkos, och patienten kan diskutera dessa alternativ med narkosläkaren. Patienterna är oftast uppmanas att undvika att äta i 12 timmar före operation, och de kan ges antibiotika i förebyggande syfte för att förhindra infektion.

Proceduren tar runt en timme, och patienten kan oftast gå hem samma dag. Vissa eftervård försiktighetsåtgärder och anvisningar kommer att behöva följas medan operationsområdet läker. Läkaren kommer också brukar be att patienten deltar uppföljning utnämningar så att framgången för operation kan bekräftas och i syfte att kontrollera om stenten att se till att det är fortfarande på plats i näsan.

  • Vissa patienter får endast sedering och lokalbedövning under en dacryocystorhinostomy, medan andra är helt bedövad.
  • Blocke tårkanalerna orsakar tårar spiller ut i stället rinna av ordentligt.
  • En anestesiolog kan antyda att en dacryocystorhinostomy utföras med användning av allmänna bedövningsmedel.
  • En person som lider av överdriven riva kan utveckla infektioner runt ögat.