MS och strategier för familjeplanering

March 9

Beslut familjeplanering är aldrig lätt, speciellt när multipel skleros (MS) är närvarande. Alla blivande mammor och pappor inför några osäkerheter i sin framtid, men de med MS inför ännu mer på grund av oförutsägbar av sjukdomen. Alla står inför massor av osäkerheter i livet. Men oförutsägbarhet MS - från dag till dag och under lång tid - gör stora livsbeslut (som om att bilda familj) ännu mer komplicerat.

Det bästa är att försöka tänka igenom - individuellt och som ett par - vad du skulle göra om det blev tufft. Räkna ut hur du skulle klara, vilka strategier man kan använda, och vilka resurser du har tillgängliga för dig.

Tänka igenom de framtida möjligheterna - rosiga och inte så ljus - hjälper dig att göra mer välgrundade beslut. Och vad du än väljer, vet du att dina val har tagit hänsyn till de komplexa leva med MS.

Först, kontakta din MS läkare. Ingen läkare har en kristallkula, men nivån på sjukdomsaktivitet som du har upplevt hittills och de typer av symptom som du har kan ge din neurolog en uppfattning om hur din MS är sannolikt att bete under lång tid. Naturligtvis har du verkligen inga garantier, men talar om vad som kan hända med din MS kan belysa de viktiga frågor för dig att överväga.

Till exempel kan din läkare föreslå att du ger dig själv ett år eller två för att stabilisera din sjukdomsmodifierande läkemedel innan den stoppas att bli gravid. Eller han eller hon kan uppmuntra dig att börja din familj förr snarare än senare eftersom du gör bra just nu och framtiden är mer osäker.

Det är också viktigt att komma ihåg att barn växer upp ganska fort. Med andra ord, måste du överväga hur du och din partner kommer att hantera ditt växande barn. Så, som ni prata igenom dina känslor och tankar om baby-making, försöka föreställa din nya baby förvandlas till en aktiv toddler och din aktiva barn förvandlas till en upptagen preteen och sedan - gulp - en tonåring.

Oddsen är till din fördel - men de kan inte garanteras. Med andra ord, om du är en av de kvinnor som har en svår, handikapp återfall efter leverans, kommer det ingen roll för dig om att de allra flesta kvinnor gör fint.

MS och familjeplanering: Utvärdera din ekonomiska situation

Även om ekonomiska överväganden är viktiga för alla par som är att fatta beslut familjeplanering, gör den potentiella effekten av MS på sysselsättningen detta en särskilt viktig fråga att diskutera med din partner. Du kan genomföra strategier för att behålla din plats i arbetskraften, men kärnpunkten är att du inte kan ha möjlighet att arbeta så länge du hade väntat. Det faktum att du inte kan arbeta så länge du hade hoppats är viktigt för ett par anledningar:

  • Din familj inkomster är kanske inte så stor som du vill att det ska vara på vägen, särskilt med tanke på att två inkomster familjer är ganska mycket normen i dessa dagar.
  • Partnern utan MS kan behöva ta på sig en större andel av de löntagare ansvar. Till exempel, för en mamma som planerat stanna hemma med skolåldern barn kan uppleva att hon måste arbeta heltid eftersom hennes partner med MS kan inte.

Pengar bekymmer är inte roligt, så se till att du och din partner sitta ner och diskutera din ekonomiska situation. Om du behöver lite expertråd, ring National MS Society på (800) FIGHT-MS (800-344-4867) för en kostnadsfri konsultation genom dess Financial Education Partners-programmet.

Ta en ordentlig titt på din MS lagarbete

Föräldraskap under de bästa förhållanden tar mycket flexibilitet, tålamod, kreativitet och uthållighet. Med MS i bilden, kan den kräva ännu mer. Så, med tanke på hur oförutsägbart MS kan vara, till en av de viktigaste sakerna anser i din familj-planeringssamtal är din lagarbete.

Till exempel, fråga dig själv följande frågor: Kan du rulla med stämplingar? Hur stel är dina roller och ansvar i hushållet? Kan du föreställa dig själv som en stay-at-home pappa eller en arbetande mamma? Hur är din humor? Kan du tala om tuffa grejer när du behöver? Svaren på frågor som dessa ger dig en känsla av hur väloljad ditt lagarbete är - och bättre lagarbete ser för enklare föräldraskap.

Kolla din MS stödnätverk

Vissa par lever omgiven av familj, vänner och grannar medan andra är ganska mycket ute på egen hand. Det finns ingen anledning att köra rätt ut och gå med i en kommun, men det är värt att tänka på de resurser som du har tillgängliga i händelse av att du behöver lite hjälp då och då.

Till exempel kan du hitta stödja människor i alla möjliga ställen: i din familj, i ditt samhälle, på jobbet, på din kyrka eller synagoga, och genom din lokala kapitlet National MS Society.

MS och familjeplanering: Ha ett hjärta till hjärta med din partner

Beslut om om och när ha barn kan vara ganska känslosam. Folk i allmänhet har starka känslor om det här problemet på ett eller annat sätt. Och till råga på allt utanför, kommunicera om tunga grejer kan ibland vara svårt. Du vill inte störa din partner eller ge någon du älskar mer att oroa än han eller hon redan har att göra med.

Men, faktum är, att hålla tillbaka känslor eller funderingar - som beslut familjeplanering, familjens ekonomi och relationen frågor särskilt om heta ämnen - kan komma tillbaka för att bita dig senare.

Om du är livrädd om framtiden, om din partner förmåga att ta hand om barnen nu när han eller hon har MS, eller om din egen förmåga att plocka upp den slappa om du måste, nu är det dags att få dessa känslor ute i det fria.

Chansen finns, ni båda har en del bekymmer, och det är dags att dela dem. Föreställningen att "två huvuden är bättre än en" har vissa förtjänster eftersom de tillsammans kan ni tänka igenom saker som är oroande dig och räkna ut hur du kan hantera det.

Om du behöver hjälp med den här typen av diskussioner, kan din läkare eller National MS samhället (800-FIGHT-MS) hänvisa dig till en rådgivare som kan hjälpa dig att prata igenom frågorna.

Prata med andra föräldrar som lever med MS

Oavsett vad dina problem är, ibland är skönt att prata med andra som är i din samma båt. Till exempel kan du läsa allt som finns att veta om föräldraskap, men det finns inget bättre än en verklig chatt.

Chatta med mammor och pappor med MS som bor de dagliga glädjeämnen och utmaningar föräldraskap är överlägset bästa sättet att få information om graviditet, förlossning, jagar energiska småbarn, eller något annat som är på ditt sinne.

Om du inte känner någon i ditt samhälle som har MS, kan National MS Society (800-FIGHT-MS) ansluta dig med andra par att prata med. Eller så kan du kolla in föreningens sociala nätverkssajter.

MS och familjeplanering: Kom ihåg att dina planer kan förändras

Många människor kommer till vuxen ålder med några förutfattade meningar och drömmar om föräldraskap. De vet om de vill ha barn och de vet exakt hur många de vill. Och ibland har de en detaljerad vision av vad föräldraskapet kommer att se ut.

Om du av någon anledning, du bestämmer dig för att ändra dina föräldraskap planer - att inte ha barn, att ha färre än man ursprungligen planerat, eller att anta snarare än att ha en egen, är det viktigt att komma ihåg att denna förändring i hjärtat kan kännas ungefär som en förlust.

Även om du är bekväm med beslutet, är du säker på att det är den rätta för dig, och du är nöjd med resultatet, kanske du upptäcker att någon sörjande går längs med den. Om du känner behovet av att sörja, låt det hända! Sörjande är en del av att hantera en sjukdom som ibland upprör äpple vagnen.

Oavsett vad du bestämmer dig om att ha barn, de val är din och bara din - inte läkarens, inte dina föräldrars, och inte dina vänner ". Du kan få en hel del åsikter om vad man bör eller inte bör göra, men det enda rätta beslutet är den som du och din partner gör tillsammans.