Vad är kragen Bone?

March 24

Kragen ben, vilket är det gemensamma namnet för nyckelbenet, är en kort, smal ben sträcker sig horisontellt över toppen av bröstet. Den sträcker bilateralt från bröstbenet, eller bröstbenet på mitten av bröstkorgen till acromion process scapula vid toppen av skuldran. En S-formad ben lätt kände vid basen av halsen, utgör den främre delen av strukturen kallas skuldergördeln eller bröst gördel, som även omfattar scapulae i ryggen. Denna struktur är inte bara ansvarig för att fästa armarna till den axiella skelett i bålen, utan också för att fungera som ett ställe för infästning för de muskler som rör armen vid skuldran. Dessutom, placeringen av nyckelbenet, upphöjd över Glenohumeral eller axelled, möjliggör ett stort utbud av rörelse i leden.

Hittade precis ovanför den översta revbenet, möter nyckelbenet med bröstbenet på dess inre eller mediala änden i mitten av bröstkorgen. Den koppling mellan nyckelbenet och en struktur på toppen av bröstbenet kallas manubrium kallas sternoclavicular leden, en synovial sadel gemensamma som tillåter viss front-to-back och upp-och-ner rörelse av nyckelbenet, samt som mindre rotation. På Bonea € s exteriör eller lateral ände där det artikulerar med skulderbladet är acromioclavicular leden. Acromion av scapula är den stora beniga utsprång, som sträcker sig i sidled och uppåt från toppen av skulderbladet, som är lätt kände på toppen av axeln ovanför armen. Denna artikulation är en synovial glid fog som tillåter rotation av kragen ben mot skulderbladet vid lyftning av armen ovanför huvudet.

Många muskler som flyttar armen eller skulderbladen anbringa kragen ben. Dessa innefattar, på sin ovansida, trapeziusmusklerna och delta muskler. Trapezius är en stor muskel i övre ryggen vars övre fibrer rycka axlarna, medan deltoideus är den framträdande axelmuskeln som höjer armen bort från kroppen i flera riktningar.

På den främre ytan av nyckelbenet, pectoralis major fäster. Denna muskel är ansvarig för horisontellt adduktionsprocess armarna, eller dra armarna inåt mot mitten av bröstkorgen när de föds upp till axelhöjd. Muskler som är knutna till den bakre sidan av nyckelben inkluderar trapezius samt sternocleidomastoideus, vilket är den muskeln i nacken som böjer huvudet framåt och vänder den från sida till sida.

Som nyckelbenet har ett framträdande läge, relativt oskyddad genom fett och muskler, och består av mestadels svampig ben, det är ganska känslig för skador. Vanliga skador inkluderar förskjutning av benet från någon av sina två fogar samt frakturer. Dessa kan inträffa som en följd av fallande eller plötslig effekt och är vanliga hos idrottare, i barn som en följd av att skjuta axlarna genom förlossningskanalen under förlossningen, och i pre-adolescent barn, eftersom benet är sällan fullt utvecklade förrän sent i tonåren.

  • Den nyckelbenet, även kallad nyckelbenet, ansluter axeln till bröstbenet.
  • En lungröntgen kan användas för att bekräfta ett brutet nyckelben.
  • En anatomisk bild som visar många muskler i överkroppen, inklusive trapezius och sternocleidomastoideus, vilket fäster kragen ben.