Vad är Large Cap?

January 11

Large cap är en investering förkortning för stort börsvärde. Det är en referens till marknadsvärdet eller "kapitalisering" av ett lager noterad på offentligt utbyte som Dow Jones börsen. Ett lager eller företaget sägs vara large cap om det är marknadsvärdet är mellan 10 miljarder och 200 miljarder dollar. Gränserna men är något godtycklig och varierar beroende på vem man frågar. General Electric (GE) är ett utmärkt exempel på en stor mössa lager eller företaget.

Stora Cap bestånd i allmänhet anses säkra bestånd. Blotta storleken av dessa företag tenderar att göra aktiekursen relativt stabil. Det är ovanligt för dem att uppleva betydande tillväxt eller för att se stora nedgångar i värdet på deras aktiekurs. Av denna anledning, många investerare tenderar att parkera sina pengar i stora bolag i tider av osäkerhet eller oro på aktiemarknaderna.

Men inte alla stora bolag kan anses vara säker. Även bland de bestånd som anses säkra att det finns bättre alternativ än andra. En intelligent och flitig investerare kommer fortfarande se det specifika företagets bokslut och kanske utsikterna industrin innan du investerar i ett visst lager.

Det är också möjligt att investera i stora bolag som använder fonder som är specialiserade på stora bolag. Det finns många stora cap fonder att välja mellan. De flesta "blue chip" företag är också stora bolag så en fond som investerar i stora företag är också ett stort lock fond.

Ett ännu enklare sätt att investera i large cap fonder är att köpa index Dow Jones fonder. Endast stora företag tenderar att vara noterade på Dow Jones börsen, vet också som senior utbytet. En indexfond placerar lika mycket i de företag som ingår detta index. Så en Dow Jones 30 indexfond kommer att investera lika mycket i de 30 företag som ingår i Dow Jones 30 index. Det finns också stora cap indexfonder tillgängliga som investerar i stora bolag som är noterade på andra börser.

  • Vissa investerare parkera sina pengar i stora bolag under tider av osäkerhet på aktiemarknaderna.