Vad är Bakmi?

September 11

Bakmi är ett kinesiskt ord som bokstavligen betyder "kött nudel." Den hänvisar till ett slags ägg nudel införs i Sydostasien av kineserna. Idag används oftast som en del av namnet på någon av ett antal indonesiska rätter med dessa nudlar. Utöver de nudlar, indonesiska Bakmi recept innehåller oftast kött, ofta kyckling, och en mängd olika grönsaker. Det finns många regionala och lokala variationer av rätter.

Diskussion om indonesiska Nudel-baserade rätter kan vara förvirrande eftersom det finns flera olika ord för nudlar i indonesiska. Förutom "bakmi," mie och bami innebär också nudel och orden används omväxlande. Till exempel, är kyckling med nudlar ibland kallas "bakmi ayam" och ibland "mie ayam" eller "bami ayam." Oavsett det namn som används, är det en av de mest populära nudelrätter i indonesiska köket.

Det finns två delar till Bakmi ayam inklusive ett kryddat stek och en buljong-baserad soppa. För stek, är kyckling och nudlar snabbt tillagas tillsammans med grönsaker och en mängd olika kryddor. Soppan består av kyckling buljong med köttbullar, wontons, eller både och. Varje del av maträtt serveras i en separat skål. Många gäster doppa nudlar och kyckling i buljong, eller lägga buljong till nudlar och kyckling.

Grönsakerna i denna maträtt är oftast en blandning av bittra och söta bladgrönsaker. Bok choy och kinesisk selleri är två som ofta används. Vanliga kryddor inkluderar schalottenlök, vitlök och soja. Kecap Manis, indonesiska söt sojasås, är också ofta till. Ingefära och chili är andra möjliga smakämnen.

En annan populär Nudel skålen är bakmi goreng, eller stekta nudlar. Detta är en torr wokade blandning av kyckling, grönsaker och nudlar, med ägg till. Kycklingen tillagas med vitlök, schalottenlök, och andra kryddor, sedan en sojasås baserad krydda blandningen tillsätts tillsammans med nudlarna. När detta är klart är ägg brutit sig in i het panna och rörs tills kokta, blandas sedan med kyckling och nudlar. Slutligen de grönsaker, som har lätt förkokt sätts.

Grönsaker för Bakmi goreng kan vara bok choy, selleri, böngroddar eller något som är grönt och skarp. Candlenuts, som innehåller mycket fett, tillsätts ofta eller, om de inte är tillgängliga, kan macadamianötter ersättas. Skålen har vanligtvis chili eller chilipasta sätts för att göra det kryddig, tillsammans med generösa mängder av vitlök och ingefära. Andra typer av kött eller fisk och skaldjur, såsom skivade köttbullar eller räkor, ibland tillsätts.

  • Bakmi ofta smaksatt med schalottenlök.