Vad är Immunologi?

June 8

Immunologi är både undersökningen av det mänskliga immunsystemet och det medicinska området som behandlar sjukdomar i immunsystemet. Immunitet är kroppens förmåga att motstå en sjukdom, och immunförsvaret är ett bodywide nätverk av samverkande system: benmärg, vita blodkroppar, hela lymfsystemet och även huden. Immunologi går tillbaka till forntida civilisationer, som det har länge varit känt att vissa individer är naturligt immuna mot vissa sjukdomar, och att överlevande från vissa sjukdomar är immuna mot sjukdomen de överlevde. Eftersom immunförsvaret är så bred och omfattar allt från blodkroppar till huden, är immunologi ett mycket brett ämnesområde. Behandlingen av störningar så enkelt som vanliga allergier och så komplext som AIDS alla faller inom ramen för immunologi kategori.

Influensa skott är ett exempel på immunologi i aktion. Varje år, Världshälsoorganisationen (WHO) gör en mycket kvalificerad gissning på vilka, ur ett stort antal influensa buggar, kommer sannolikt att vara i omlopp under det kommande året, och formulerar "influensa skott". Alla, särskilt de med försvagat immunsystem, uppmuntras att få sin influensa skott, vilket gör att kroppen att producera egna antikroppar för att stöta bort dem särskilt influensor. Om WHO gissar fel, och vi är invaderade av influensor som vi inte har fått artificiellt inducerad immunitet, kommer en massa människor komma ner med influensa.

Artrit och astma är sjukdomar i immunsystemet som orsakas av kroppens överkänslighet mot vissa ämnen. De flesta av de sjukdomar som behandlas i immunologi är de där kroppens eget immunförsvar inte är tillräckligt för att avvärja sjukdom och immunsystemet måste kompletteras med extern hjälp. En av de mest svårbehandlade av immunologi problem idag är en sjukdom som angriper immunsystemet självt, AIDS eller förvärvat immunbristsyndrom, som orsakas av humant immunbristvirus (HIV).

Aids lämnar kroppen mottaglig för infektioner som en frisk patient lätt skulle bekämpa med sina egna antikroppar. Eftersom immunsystemet skyddar hela kroppen, AIDS lämnar hela kroppen sårbar och opportunistiska infektioner kan attackera flera kroppsorgan, vilket allvarligt försvaga patienten. En mängd läkemedelsterapier idag kan stärka immunförsvaret och förlänga livslängden på AIDS-patient, men det finns idag inget botemedel.

  • Vacciner är en form av immunologi.
  • Immunologi är studiet av olika metoder för att förebygga vanliga hälsoproblem.
  • Eftersom influensavirus muterar snabbt, måste medicinska forskare utveckla nya vaccinationer varje år.
  • Örtteer kan användas för att öka en persons immunsystem.
  • Den influensa skott är en produkt av immunologi.
  • Alla uppmuntras att få en influensa skott varje år.