Vad är Salagen?

June 8

Salagen är ett receptbelagt läkemedel som används för att bekämpa symptomen på kronisk muntorrhet. Det fungerar genom att stimulera kroppens naturliga produktion av saliv. Det är oftast ges till patienter som har en autoimmun sjukdom som kallas Sjögrens syndrom som orsakar inflammation i spottkörtlarna, men Salagen kan också förskrivas för cancerpatienter som upplever muntorrhet som en bieffekt av strålbehandling. Doserings mängder varierar beroende på patientens speciella tillstånd, och det är viktigt för människor att följa sin läkares anvisningar när du tar drogen för att uppnå maximal effekt.

Läkare klassificera Salagen och dess generiska variation pilokarpin som kolinerga agonister. De är kemiskt liknar signalsubstansen acetylkolin, och de arbetar för att förstärka effekten av naturligt producerade acetylkolin i nervsystemet. Salagen stimulerar glatta muskulaturen i halsen, munnen och bihålor, vilket i sin tur främjar slem och saliv sekre. När muntorrhet är lättad, är inflammation i halsen och munnen avtar och det blir lättare att tala, tugga, svälja, och somna.

Salagen och andra kolinerga agonister orsakar ofta biverkningar, men de är oftast milda och försvinner ganska snabbt. De vanligaste biverkningarna är illamående, matsmältningsbesvär, rinnande näsa, och överskott svettning. En person kan utveckla en lätt feber, muskelvärk, diarré, och en våt hosta också. Mindre vanligt, kan muskelryckningar, ledvärk och ökad hjärtfrekvens uppstå. Det är också möjligt att få en allergisk reaktion när du tar Salagen som orsakar en spridnings hudutslag och hals svullnad som behöver åtgärdas i en akutmottagning.

Läkare är försiktig vid förskrivning Salagen till sina patienter för att minimera riskerna för negativa biverkningar och allergiska reaktioner. En läkare recensioner vanligtvis patientens sjukdomshistoria och nuvarande medicinering användning för att se till att det är säkert att starta honom eller henne på ett nytt recept. De flesta vuxna patienter instrueras att ta en fem milligram tablett med vatten tre till fyra gånger om dagen. Cancerpatienter kan sluta ta läkemedlet när deras symtom lösa, men personer med Sjögrens syndrom kan behöva fortsätta att ta dagliga doser på obestämd tid.

Om Salagen tas i större doser än vad det var en plikt, kan det orsaka potentiellt livshotande problem. Patienter som överdosera läkemedlet kan uppleva arytmi, andnöd, och mental förvirring. Muskelryckningar, skakningar, och svimning kan förekomma inom ett par minuter av överdosering. Långvarig användning av läkemedlet har kopplats till gastrointestinala besvär, njursvikt och glaukom, så att patienter i allmänhet instrueras att få regelbundna kontroller för att se till att komplikationer inte uppstår.

  • Salagen är ett receptbelagt läkemedel som används för att bekämpa symptomen på muntorrhet.