Vad är en Hysteroskop?

August 27

En hysteroskop är ett verktyg som används i hysteroskopi, ett förfarande där en läkare ser ut inuti livmodern. Förfarandet kan vara diagnostisk eller operativ karaktär, och är minimalt invasiv. Ibland kan hysteroskopi utföras i en medicinsk kontor, medan det i andra fall kan det ske i en sjukhusmiljö. Detta verktyg används vanligtvis av en gynekolog, en specialist på behandling av förhållanden där kvinnliga reproduktionsorganen.

Hysteroskopet består av en lång, tunn slang som är monterad med en kamera och ljus. Många läkare använder flexibla hysteroscopes, som är bekvämare för patienten. När en hysteroskopi utförs, ett spekulum sätts in i slidan, och röret är gängad genom slidan, förbi livmoderhalsen och in i livmodern. En bild visas på en videoskärm, och läkaren kan manipulera röret för att titta in i olika områden av livmodern. Bilden kan registreras för framtida referens.

När en hysteroskop används för diagnostiska ändamål, använder läkaren verktyget för att titta på livmodern för att se om hon eller han kan identifiera orsaken till en medicinsk fråga. Till exempel kan läkaren vill veta varför en patient upplever återkommande missfall, eller om patienten har myom eller inte. Läkaren kan sätta in ett annat verktyg för att ta ett prov från livmoderväggen för en biopsi.

I kirurgiska ingrepp, kan verktyg styras i att ta bort utväxter såsom polyper eller att sätta in och ta bort födelsekontroll. Hysteroskopi är en endoskopisk procedur, vilket tillåter läkaren att arbeta inne i patientens kropp utan att behöva göra ett snitt. Detta gjorde proceduren bekvämare för patienten och även radikalt minskar läkningstiden.

Att ha en hysteroskop insatt är oftast inte mycket bekväma. I vissa fall kan lokalanestetika användas under förfarandet, och ibland en regional eller narkos används. Patienter som är oroliga eller stressade kan ges mediciner för att hjälpa dem att slappna av, eftersom spänningen kan göra förfarandet mer smärtsam och obehaglig.

Hysteroskopi är generellt ett öppenvården förfarandet, med patienten tillåts lämna så snart förfarandet har avslutats. Om narkos används, kommer patienten att behöva spendera lite tid som övervakas i återhämtningen. Vanliga komplikationer av hysteroskop användning inkluderar genombrottsblödning och kramper. Mer sällan, kan anordningen punktera livmodern, att utsätta patienten för risk för en allvarlig infektion.

  • En hysteroskop kan användas för att upptäcka livmodern polyper, som kan öka en kvinnas risk för missfall.
  • En hysteroskop kan användas för att diagnostisera myom.
  • Tillsammans med en hysteroskop är ett spekulum också användas under en hysteroskopi.
  • Gynekolog användning hysteroscopes att utföra en titt inuti livmodern. .
  • En hysteroskop används för att titta in i livmodern.