Vad är ett hudsnitt?

June 27

En hud snitt är en öppning med ett kirurgiskt instrument så att en läkare har tillträde till området som opereras. Det finns olika typer av kirurgiska incisioner, som kan variera baserat på kroppsdel, såsom ansiktet, bukområdet, eller höft, till exempel. Kirurger planerar ofta förväg om vilken typ av nedskärning är bäst, både för förfarandet och för att läka. Kosmetiska resultat typiskt vägas in också. En bedömning utförs vanligen om hur man mest sannolikt minimera ärrbildning och behålla funktion av mjuka vävnader.

Kirurger kan också planera en hud snitt för att minska risken för infektion. Huden kan också dra ihop medan det läker, så detta är ofta beaktas också. De typer av snitt beror typiskt på det område av kroppen; i ansiktet, kirurger skära ofta nära naturliga gränser såsom runt pannan, näsan, läpparna, eller kinden. För kosmetiska behandlingar, är målet oftast att dölja ärrbildning, så snitt görs ofta i fråga om håret linjen samt bakom örat.

I vissa fall, kirurgiska sår är utmanande att stänga. Kirurger kan sedan utföra rekonstruktiv förfaranden genom att införliva hud klaffar och ympkvistar till stängning ett snitt. Sådana förfaranden kan utföras i ansiktet eller andra delar av kroppen. En bukhuden snitt i allmänhet görs för att åstadkomma bekväm tillgång till organ, samtidigt som man undviker skador på nerver, muskler och andra underliggande vävnad. Kirurger kan skära på längden med en mittlinjen snitt, medan det ibland är nödvändigt att skära tvärs, såsom under en levertransplantation.

Det finns ofta ett val om vilken typ av hudsnitt väljs. Hip kirurger kan främst skära på baksidan, sidan eller framåt beroende på vilka områden som behöver nås. Efter en operation, rätt att ta hand om ett hudsnitt kan bidra till att undvika infektioner och minimera ärrbildning. Läkningsprocessen är ibland olika beroende på vilken metod som används för att stänga upp såret.

Absorber eller icke-absorberbara suturer kan ofta användas för att stänga ett kirurgiskt snitt. Staples, självhäftande remsor, och även lim ibland tillämpas beroende på vilken typ av operation och såret. Den typ av nedläggning påverkar ofta den typ av komplikationer att hålla utkik efter och hur länge sajten behöver täckas. Suturer och klammer har vanligtvis tas bort under en senare tid hos en läkare.

  • Det finns en mängd olika typer av kirurgiska snitt baserat på kroppsdelen.
  • Skalp kan användas av läkare för att göra huden snitt.
  • En hud incision också till som ett kirurgiskt sår.