Vilka är de olika typerna av Spleen sjukdomar?

October 16

Det finns många sjukdomar som negativt kan påverka mjälten, vanligtvis orsakar det att bli större, ett tillstånd som kallas splenomegali. En mängd olika infektioner, inklusive bakterier, virus, och parasit, är vanliga orsaker till mjältförstoring. En annan av de vanligaste mjälte sjukdomar är sicklecellanemi, vilket kan orsaka splenomegali samt asplenia, där orgeln upphör att fungera korrekt. Vissa typer av cancer kan också leda till problem med mjälten. Cystor och tumörer kan också bilda det, vilket kan leda till utvidgningen och frågeställningar med korrekt funktion.

Många typer av infektioner kan bli mjälte sjukdomar, vilket leder till utvidgningen av orgeln. Ett vanligt virus som påverkar mjälten är Epstein-Barr-virus, som orsakar mononukleos; detta virus kan orsaka splenomegali och göra mjälten mer benägna att brista. En annan virus som kan förstora orgeln är hepatit. Malaria, som orsakas av en parasitinfektion, kan också inverka mjälten negativt. Vissa bakteriella infektioner, såsom brucellos eller bakteriell endokardit, kan också vara att skylla.

Ett tillstånd som ofta hårt på mjälten är sicklecellanemi. En av mjälten huvudfunktioner är att rensa skadade celler från blodet. Med denna sjukdom, de röda blodkropparna bryts lätt och mjälten kan bli förstorad och överarbetad från clearing överskottet skräp från blodomloppet, särskilt under akuta attacker av sjukdomen. Några andra mjälte sjukdomar som kan orsaka problem på grund av onormalt formade blodceller innefattar den ärftliga sjukdomar spherocytosis och elliptocytosis. Det kan också vara resultatet av hemolytisk anemi, en sjukdom där kroppens röda blodkroppar bryts ner och dö onormalt.

Vissa cancerformer kan betraktas mjälte sjukdomar också, eftersom de kan leda till splenomegali. Till exempel, leukemi, vilket leder till en betydande ökning av omogna eller onormala blodkroppar i kroppen, kan orsaka mjälten att bli förstorad som den försöker att behandla blodet. Vissa lymfom kan påverka negativt mjälten samt.

Mjälten kan också bli förstorad eller har problem att fungera om den påverkas av olika typer av utväxter. Tumörer kan bildas på mjälten; de kan vara godartade typer som hemangiom eller cancertyper som hemangiosarkom. Orgeln kan också utveckla cystor. Ibland inflammatoriska noduli, så kallade granulom, kan bilda det på grund av ett tillstånd som kallas sarkoidos.

  • Leukemi leder till en betydande ökning av omogna eller onormala blodkroppar i kroppen, vilket gör att mjälten blir förstorad.
  • Medfödd asplenia utvecklas vanligen med hjärtfel.
  • Ett ultraljud kan användas för att identifiera mjälte cancer.
  • Inre organ, inbegripet mjälten, som ligger till vänster om magen.