Vad är en Superbolt?

December 10

En Superbolt är en speciell typ av mekanisk fästanordning som används för att ersätta sexkantmuttrarna, bultar och andra gängade fästelement. Denna typ av bult används normalt med större skruvar och muttrar, vanligtvis större än 1 tum (25 cm) i diameter, som kräver en stor mängd kraft att korrekt skärpa. Genom att använda en Superbolt, är den kraft som krävs för att dra åt en stor fästanordning över flera mindre bultar sprids, så att enkla handverktyg kan användas. Detta ger ett alternativ till användning av stora verktyg, som hydrauliska skiftnycklar och slägga, som är svåra att hantera och kan utgöra säkerhetsrisker.

En Superbolt består av tre huvudkomponenter. Den första är en härdad bricka som ger en precision plan yta för mindre bultar att trycka mot. Den andra är den runda-mutterkroppen, som är gängad på bulten och sitter mot brickan. Den tredje är en serie av mindre bultar, så kallade jackbolts, som är gängade genom mutterkroppen och är åtdragna. När jackbolts är åtdragna, de driva mot härdade brickan ytan och säkra den mekaniska leden genom att placera den befintliga muttern eller bulten i ren spänning.

Superbolts används normalt för storskaliga tillämpningar utrustning som kräver mycket höga krafter eller tryck. Några exempel mekaniska pressar, där kolonner med stor diameter används för att distribuera extremt höga arbetsbelastningar och ångturbiner, vilket genererar mycket höga inre tryck som måste inne utan läckage av metall-till-metall mekaniska fogar. Den kraft som krävs för att korrekt skärpa dessa fästen blir mycket svårt att nå utan stora, otympliga verktyg som kan utgöra betydande säkerhetsrisker.

Det finns ett brett utbud av superbolts tillgängliga för att möta många olika applikationer. Riktlinjer finns tillgängliga via Superbolt tillverkare för att hjälpa kunderna att välja rätt storlek och typ av Superbolt för en specifik uppsättning driftsförhållanden. Dessa riktlinjer omfattar den typ av mekanisk koppling, driftstemperatur, arbetsbelastningar och material övervägande. Superbolts kan också vara skräddarsydda och fabricerade för att möta unika applikationer utrustning.

Användning av ett Superbolt kan ge betydande tidsbesparingar jämfört med andra mekaniska fästmetoder eftersom endast handverktyg används och arbetstagarnas säkerhet förbättras. Eftersom en Superbolt genererar ren spänning kraft när åtdragna, eliminerar det också problem med att gripa och tråd skärning som kan inträffa med konventionella fästen. Medan effektiva, superbolts är dyrare än vanliga mekaniska fästen, och kostnaden-kontra-nytta för deras användning bör utvärderas för varje specifik applikation.