Vad är lever Extract?

September 5

Leverextrakt är ett kosttillskott tillverkat av djur lever, vanligen gris eller ko, och används vanligen säljs antingen som ett frystorkat pulver eller en koncentrerad vätska. Den innehåller vitamin B12, folsyra och järn, och är ofta marknadsförs som ett naturligt järntillskott eller som ett botemedel mot olika leverproblem. Vetenskapliga studier på människor visar att leverextrakt kan hjälpa till att öka järnnivåer samt antalet röda blodkroppar. Dess användning för andra ändamål, såsom att förbättra leverfunktionen, behandling av allergier och kroniskt trötthetssyndrom, öka muskelutveckling och förbättra fysisk prestation har inte vetenskapligt bevisat. Det finns ingen rekommenderad daglig dos för detta tillägg, och det är lämpligt att konsultera en läkare innan du tar den.

Lever extrakt kosttillskott ibland rekommenderas som ett naturläkemedel för behandling av kroniska leversjukdomar, förbättra leverfunktionen och förhindra leverskador. Tester på djur indikerar att det kan öka antalet leverceller, men denna effekt har inte bevisats på människor. Detta tillägg används också av vissa för att förbättra uthållighet, styrka och uthållighet, avgifta kroppen eller övervinna kemisk missbruk, men det finns tillräckliga bevis för att stödja dess användning för dessa ändamål. Vetenskapliga studier görs för att avgöra om leverextrakt kan hjälpa behandla tillstånd som cancer, hepatit C och virusinfektioner. Det behövs dock mer forskning för att fastställa säkerheten och effektiviteten av dessa behandlingar.

Eventuella biverkningar av att ta leverextrakt är illamående, kräkningar, leverskador och blodpropps förändringar. Om det tas i överskott, kan det leda till hemokromatos, en järnöverskott sjukdom som kan skada inre organ. Personer med järn rubbningar bör undvika att ta det eftersom det kan förvärra deras tillstånd. Det har funnits en viss oro för att djur lever som används för att göra detta tillägg skulle kunna infekteras med och sända parasiter, bakterier eller bovin spongiform encefalopati, även känd som BSE eller galna ko-sjukan. Det finns emellertid inga kända fall av dessa infektioner överförs till människor på detta sätt.

Lever extrakt kan vara ett effektivt järntillskott, men det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att stödja dess användning för andra ändamål. Den lämpliga dagliga dosen kan variera kraftigt beroende på många faktorer, och en läkare eller annan vårdgivare bör höras innan man försöker detta tillägg. Gravida eller ammande kvinnor och de som lider av koagulation eller onormala järnnivåer bör vara försiktig med leverextrakt.

  • Olika leverproblem i människor kan behandlas med leverextrakt.
  • Lever extrakt vanligen görs från levern av grisar.