Vad det innebär Clarinet Service?

September 6

Klarinett service hänvisar till testning och reparation av klarinetter. Det finns många olika delar till klarinett och klarinett service ser till att allt är i gott skick. När alla delar är fasta, är instrumentet rengöras noga och besiktigas. Det sista steget är ett annat test för att se till klarinetten har tillfredsställande ljud.

En nyckelkomponent i klarinett service testar klarinett att diagnostisera problem med ljud. Orsakerna till vissa ljudproblem är kända av en erfaren tekniker, och lätt kan fastställas. Instrumentet är därefter demonteras och inspekteras. Det finns fem stycken till klarinett, varav två innehåller hål, kuddar och nycklar.

Alla de löstagbara komponenterna tas bort från klarinett. Nycklar och dynor tas bort och alla stift heras. Damm torkas bort, och delarna är noggrant och omsorgsfullt rengöras. En mängd rengöringsmedel används som är specifika för den typ av material klarinett och dess delar är gjorda av. Alla skruvar och svängstänger som ansluter nycklarna också noggrant rengöras också.

Varje komponent är sedan kontrolleras och repar under klarinett service. Gamla och trasiga knappsatser ersätts. Fjäderspänningen justeras och alla nycklar och dynor är korrekt inriktade över hålen. Skruvar och svängstänger är oljade och åter åtdragna för att säkerställa ingenting kommer ta i framtiden. Brutna eller torr kork på anslutningsändar ersätts eller oljad.

Äldre klarin tillverkade av trä kommer att behandlas med borrningen olja som en del av klarinett service. Dessa trä klarinetter är inte lika populär som de en gång var och anses sällsynt. Om veden inte behandlas på rätt sätt eller lagras i rätt miljö kan den böjs. De flesta klarinetter görs nu av komposit eller plast. Kompositklarinetter är mindre benägna att varp, och inte kräver oljning.

När klarinett har satt tillbaka, kommer teknikern sittplats kuddar. Knappsatserna måste sitta över hålen perfekt, så att ingen luft läcker ut när dynorna är nere. Den klarinett regleras sedan, en process i vilken teknikern kontrollerar att samtliga plattor på tangenterna nära samtidigt.

Det sista steget i klarinett service spelar instrumentet igen för att testa sin ton och totala ljud. Eventuella nödvändiga justeringar görs tills klarinett spelar perfekt. Vissa butiker kan också omfatta fall städning som en del av processen. Teknikern kommer ofta ge några tips om nödvändig vård och rengöring av klarinett, om han eller hon märker några större problem under service.