Vad är en uretär Fistula?

September 1

En ureterisk fistel är den onormala vidhäftningen av en kroppsstruktur till en urinledaren, vilket är röret som transporterar urin från njurarna till urinblåsan. En fistel är en onormal anslutning eller öppning mellan ett organ eller kärl och annan kroppsbyggnad, och oftast sker som ett resultat av kirurgi, skada, förlossning, sjukdom eller infektion. En uretär fistel är en typ av urin fistel, vilket är en onormal förbindelse mellan ett organ i urinvägarna och annat organ eller struktur. I fallet med en uretär fistel är det urinledaren som har bildat en anslutning till ett organ eller struktur.

Det finns många olika typer av urin fistlar. En arteriell uretär fistel eller anterio-uretär fistel är en kommunikation mellan en artär och mitten eller nedre delen av en urinledare, vilket kan orsaka hematuri eller blod i urinen. Vaginalt uretär fistel, mer känd som en ureterovaginal fistel (IVF) är det abnorma anslutningen av en urinledaren till vagina, vilket kan orsaka urin läcka från slidöppningen.

Det finns andra vanliga urin fistlar som inte innebär någon av urinledarna. Den vesicouterine fistel är en förbindelse mellan blåsan och livmodern. Den uretrovaginal fistel är en kommunikation mellan slidan och urinröret, vilket är röret som dränerar urin från blåsan och finns i både män och kvinnor. Den colovesical fistel är en förbindelse mellan kolon eller tarm och urinblåsan, medan en rectovaginal fistel ansluter rektum till vaginan.

Den vanligaste orsaken till en fistel är operation eller skada. En vasicovaginal fistel, vilket är ett samband mellan urinblåsan och slidan, är den vanligaste typen av urin fistel. Det är oftast orsakas av en skada på blåsan under operation. Andra orsaker till urin fistlar inkluderar, cancer, strålbehandling, och inflammatorisk sjukdom som Crohns sjukdom.

Symtom på en fistel varierar beroende på vilken del av kroppen och vilka organ påverkas. Generellt en uretär fistel kan orsaka smärtor i sidan, feber, frossa, illamående, kräkningar, buksmärta, och den onormala passagen av blod, urin eller avföring. Diagnos innehåller vanligtvis en gynekologisk undersökning av en läkare och en eller flera tester såsom magnetisk resonanstomografi (MRT), ultraljud, datortomografi (CT eller CAT) scan eller cytoscopy. Behandling för en fistel innebär vanligtvis kirurgiska reparations- och receptbelagda antibiotika om villkoret åtföljs av en infektion.

  • En uretär fistel vanligtvis orsakar feber och frossa, bland andra symptom.
  • En gynekologisk undersökning utförs vanligtvis för att diagnostisera en uretär fistel.