Vad är en gemensam sjukdom?

January 7

En gemensam sjukdom är ett medicinskt tillstånd som involverar lederna i kroppen. Ett antal villkor faller inom ramen för ledbesvär, allt från ärftliga förhållanden till förvärvade infektioner. Vårdpersonal såsom reumatologer, ortopeder och geriatriska specialister kan erbjuda hjälp till patienter som kämpar med ledsjukdomar.

Vissa sjukdomar ärvs, t.ex. Pagets sjukdom, ett tillstånd där benremodellering snabbt accelereras. Den snabba nedbrytningen och uppbyggnaden av ben kan orsaka artrit i lederna. Människor kan också skaffa tillstånd som Charcots lederna, även känd som neuropatisk artropati, där lederna successivt förstörs eftersom patienten har en minskad känslighet för smärta. Personer med detta tillstånd kan utveckla inflammation och infektion så allvarliga att amputation kan vara nödvändigt att korrigera problemet om den inte upptäcks tidigt.

Käkleden sjukdom (TMJ) är ett annat exempel på en gemensam störning. Detta villkor innebär kronisk inflammation i ben i käken. Ledsjukdomar kan även omfatta utveckling av tumörer i lederna, eftersom tumörer kan utvecklas var som helst i kroppen, med tanke på de rätta förutsättningarna. En annan sjukdom som kan innebära lederna är osteonekros, där ben dör eftersom blodtillförseln är nedsatt. Fogarna kan också bli infekterade i osteomyelit.

En av de mest kända exemplen på en gemensam sjukdom är gikt, ett smärtsamt tillstånd som orsakas av en ansamling av urinsyra kristaller i lederna, klassiskt i stortån. Patienterna kan också utveckla pseudo, orsakad av kalciumfosfatkristaller. Gikt har plågar människor i århundraden i många regioner i världen, och dessa förhållanden kan vara mycket handikappande och frustrerande, förutom att vara utmanande att behandla.

Artrit är en annan stor familj av förhållanden inom de ledsjukdomar, inklusive osteoartrit, reumatoid artrit, septisk artrit, och Stills sjukdom. Förutom att synas som en fristående tillstånd, kan artrit visas också sekundärt till en annan sjukdom. Många patienter med lymsjukdom, t ex utveckla ledvärk och slutligen artrit. Behandling för artrit fokuserar oftast på att hantera den tillhörande smärta och stelhet, som den progressiva skador i allmänhet inte kan vändas eller repareras.

En ledbesvär kan vara ganska smärtsam och svår att behandla. Ju tidigare tillståndet är erkänd och åtgärdas, desto bättre är prognosen kommer att vara, eftersom många ledsjukdomar orsakar progressiv skada som kan vara svår att hantera. Patienter kan stödja gemensamma hälsa med mjuk träning, en balanserad kost, och omsorg till alla lederna i kroppen.

  • Ledsjukdomar inkluderar de många former av artrit.
  • En illustration av en frisk ryggrad och en med spinalt osteoartrit, en sjukdom i lederna i ryggraden.
  • En äldre person med en gemensam störning kan behandlas av en geriatrisk specialist.
  • Gikt är en vanlig ledsjukdom som vanligtvis drabbar stortån.
  • Huvudvärk, trötthet och ledvärk är vanliga symtom på borrelia.
  • Den armbågsleden.