Vad är ett kodnamn?

November 7

När en regering, militär, eller ens ett företag vill hänvisa till någon eller något i hemlighet sätt, de ofta tilldela ett kodnamn eller cryptonym, till honom eller sak. Användningen av kodnamn var särskilt populär under andra världskriget som ett sätt att dölja föremål för samtal mellan allierade. Kodnamn har också använts som ett sätt att identifiera USA: s president och regeringschefer i hela världen, samt av näringslivet som ett sätt att identifiera hemliga projekt eller uppfinningar.

Under andra världskriget, de allierade utvecklade ett system för att välja slump kodnamn som används för att hänvisa till länder, militära operationer, och människor, bland annat. De europeiska allierade, tillsammans med USA, utvecklat en lista med kodnamn tillgängliga för användning och helt enkelt valt nästa på listan när ett kodnamn behövdes. Genom att använda slumpmässiga ord, var sannolikheten att ett kodnamn hade någon relation till den faktiska ordet elimineras.

USA, liksom många andra länder, har också varit känt att tilldela ett kodnamn till viktiga militära eller industriella projekt. Manhattanprojektet, till exempel, var kodnamnet ges till atombomben projektet i New Mexico. Attacken på Okinawa under andra världskriget av USA var kodnamnet Operation Iceberg, som en självklar kontrast till den tropiska naturen på ön.

Den United States Secret Service har gett ett kodnamn för USA: s president och hans familj, tillsammans med många andra viktiga siffror så länge Secret Service har funnits. Det ursprungliga syftet med kodnamnen var att dölja vem diskuterades. Nu, däremot, med lätthet av kryptering i den digitala tidsåldern, kodnamnen är helt enkelt ett enkelt och snabbt sätt att hänvisa till någon. Intressanta exempel på Secret Service-kodnamn inkluderar: Ronald och Nancy Reagan - Rawhide och Rainbow; Richard och Pat Nixon - Search och Starlight; John F. och Jackie Kennedy - Lancer och Spetsar; och Dwight och Mamie Eisenhower - Scorecard och Springtime.

Industri och företag använder ibland ett kodnamn för att hänvisa till ett projekt eller utveckling som de arbetar med. Bruket att använda kodnamn för detta ändamål är både att dölja den verkliga identiteten på projektet och för att underlätta kommunikationen. Vissa projekt har länge komplicerat namn, särskilt vetenskapliga projekt, vilket gör ett kodnamn utilitaristisk.

  • Secret Service får använda kodnamn.
  • John F. Kennedy hemliga tjänst kodnamn var "Lancer".
  • President Dwight Eisenhowers kodnamn var "Scorecard".