Vad är Grey Goo?

November 3

Termen "grå gegga" används för att beskriva en teoretisk händelse där nanoteknik skulle flöda, konsumerar den naturliga miljön och täcker jorden i en livlös grå gegga. Konceptet introducerades på 1980-talet boken motorerna i skapelsen, och det var ivrigt antagits av många science fiction skapare. Själva sannolikheten för en sådan händelse inträffar i den verkliga världen är extremt liten, och många människor, inklusive upphovsman till grå gegga teorin har faktiskt sunt krossat möjligheten helt.

Tanken bakom grå gegga är att själv montering nanopartiklar teoretiskt kunde börja att överskrida de ändamål för vilka de var avsedda, konstruera en mängd olika saker från naturen omkring dem. Dessa replicators småningom skulle börja bryta ner miljön som de sökte för byggmaterial, och om de kunde flytta, kunde de sakta äta miljön, sprider allt snabbare eftersom de byggt mer av sig själva. Enligt teorin kan de resulterande skapelser inte nödvändigtvis vara funktionella, men de skulle effektivt förstöra miljön, och de skulle kunna sprida sig i rymden.

Faktum är dessa uppsamlings och replicator partiklar inte nödvändigtvis behövs för nanoteknik, och tekniken kan utformas mycket noggrant för att förhindra just sådant scenario. Ökad medvetenhet och oro den naturliga miljön har lett till att många ledande forskare inom området att utforma misslyckas kassaskåp som är utformade för att hindra en grå gegga scenario. Forskare har påpekat att nanoteknik kan skapa ett sådant scenario har inte ens uppfunnits ännu och det kan aldrig uppfunnits.

Även grå gegga är osannolikt att hända, har vissa legitima oro den utbredda användningen av nanoteknik höjts. Forskare har visat att vissa nanopartiklar verkar ha en negativ reaktion på naturmiljön. Fisk, till exempel, kan utveckla problem som svar på de partiklar som används i kosmetika som hamnar i vattentillförseln. Denna forskning visar att nanotekniken måste testas noggrant i kontrollerade miljöer innan det släpps.

Trots att avslöja, artiklar om den grå gegga teorin dyker upp i media då och då, sätta igång en ny omgång av panik om nanotekniken och dess eventuella konsekvenser. Skapare av science fiction också njuta leka med konceptet, utforska idén om små robotar som kan förstöra världen helt av en slump som ett resultat av den ständiga mänskliga strävan efter tekniska framsteg.