Vad orsakar Hicka?

July 12

Hicka orsakas av okontrollerbara muskelspasmer i membranet. Den nervus phrenicus styr membranet, och är direkt ansvarig för dessa spasmer, som tvingar en snabb inandning, vilket resulterar i en hiccuping ljud. Även i allmänhet inte farligt, kan långvariga episoder relateras till vissa allvarliga hälsotillstånd, och bör kontrolleras av en läkare eller sjuksköterska.

Vad händer i kroppen

Membranet är en muskel som sträcker sig över buken i lungorna. När en person andas, membran kontrakt, vilket skapar sugning som drar luft in i lungorna. Nervus phrenicus är vad som kontrollerar rörelse i denna muskel, och när nerven blir irriterad, kan membranet ihop sig abrupt. När luften är plötsligt dras in i lungorna, passerar den stämbanden där orsaka en ofrivillig ljud, ofta hört som en "hic". Denna process upprepas tills membranet och nerven slappna av. De flesta episoder slutar i ett par minuter, men vissa sällsynta fall kan pågå i dagar eller veckor.

Vanliga orsaker

Mat kan vara en viktig orsak till spasmer i membranet. Vissa människor upplever hiccuping passar när de äter för mycket, som maten pressar ner på matsmältnings muskler. Spicy, varm, eller kall mat kan också irritera phrenic nerv och orsaka problem för vissa människor.

Svälj luft verkar orsaka hicka i vissa fall. Äta eller dricka för snabbt kan orsaka spasmer, eftersom svalde luft kan utöva plötsliga tryck i buken. Vissa livsmedel med stora luftfickor, såsom surdegsbröd, kan också orsaka membranet att ingå avtal. Dricka alkoholhaltiga, kolsyrade, eller kalla drycker är ibland länkad till en större chans att hiccuping episoder.

Ibland kan ett knaster eller förträngda halsen orsaka phrenic mage att spasm. Vanliga irriterande inkluderar cigarettrök, säsongsbetonade allergier, ett hår fastnat i halsen, eller ont i halsen till följd av en förkylning. Samtidigt ha hicka med ont i halsen är oftast inte farlig, om personen hals börjar kännas trånga eller andas blir svårt, han eller hon bör söka läkarvård snabbt.

Vissa receptbelagda eller över disk läkemedel kan också orsaka hicka. Några vanliga mediciner kopplade till hicka är de utformade för att behandla matsmältningsproblem, inklusive mediciner för sura uppstötningar och illamående. Den avslappnande effekten av sömntabletter kan också störa membranet, vilket orsakar långsiktiga spasmer.

Sällsynta Orsaker

I vissa fall kan hicka vara resultatet av ett allvarligt hälsotillstånd. Nervsjukdomar, såsom multipel skleros eller hjärnhinneinflammation, kan påverka hur phrenic nerven fungerar, och kan orsaka anfall av hiccuping där sista dagar. Traumatiska skador eller allvarliga sjukdomar kan också orsaka nervskador. Även läkare är osäker på orsaken till anslutningen är vissa metabola sjukdomar också relaterad till utökade episoder av hiccuping. Alkoholism, diabetes och steroidanvändning är alla kopplade till allvarliga episoder av muskelspasmer i membranet också.

Medicinska komplikationer

När hiccuping passar pågå under lång tid, kan de orsaka hälso- och livsstils komplikationer. Personer med kontinuerliga spasmer kan ha svårt att äta, dricka, sova, och fungera normalt under dag till dag uppgifter. Dessutom kan de ständiga spasmer uttömma musklerna, vilket leder till muskelvärk och svaghet. Den som upplever hicka som inte går bort inom en dag eller så bör tala med en hed och sjukvårdspersonal.

Behandling

Dricksvatten nämns ofta som ett sätt att få slut en episod, men metoden kan variera. Vissa människor föreslår att dricka ett glas vatten i små klunkar, eller luta huvudet upp och ner och dricka från den motsatta sidan av glaset. Äta något, ofta något svårt att svälja, är en annan möjlig botemedel. Vissa personer får lindring genom att tugga på en munfull socker, medan andra svälja en sked honung i stället. Jordnötssmör, sylt, wasabi och varm sås är alla livsmedel som en del människor hävdar stoppar hicka också.

Stretching membranet genom att hålla ett andetag och höja armarna är en annan populär botemedel. Vissa människor rekommendera att ta korta, snabba andetag, eller andas i en papperspåse. Hålla ett andetag i upp till 30 sekunder rekommenderas ibland, eftersom ökade nivåer av koldioxid kan bidra till att lugna membranet och förhindra ytterligare spasmer. Om du använder någon håller andan eller snabbandningsmetoder, bör personen komma ihåg att yrsel är ett bekymmer. Det kan bidra till att prova dessa botemedel när du sitter ner.

Skrämma eller uppseendeväckande någon är en möjlig metod för hicka lättnad, men är inte alltid en bra idé. I vissa fall kan skrämma en person gör tillståndet värre, eller gör personen ganska irriterad på försöket assistans. Istället för att hjälpa kroppen slappna av, rekommenderar vissa människor att koncentrera sig på en komplicerad mental eller fysisk aktivitet, till exempel att säga alfabetet bakåt eller knyta en svår sjöman knut. I teorin kan detta ta dig bort från de fysiska symptom, stoppa spasmer.

Om en patient har hicka som inte kommer att sluta på normalt sätt, kan vårdpersonal administrera muskelavslappnande, lugnande medel, eller antikonvulsiva läkemedel. Målet är att avbryta cykeln av spasmer så att membranet börjar fungera normalt igen. Om alla andra metoder misslyckas, kan en kirurg verka för att inaktivera phrenic nerv, men det är ganska ovanligt.

 • Dricka alkohol kan orsaka hicka.
 • Äta snabbt kan orsaka hicka.
 • Laughing kan orsaka hicka.
 • Äta något svårt att svälja, som jordnötssmör, kan hjälpa hicka försvinna.
 • Andas i en papperspåse kan hjälpa till att lindra hicka.
 • Äta surdegsbröd kan leda till hicka eftersom brödet har stora luftfickor.
 • Vissa människor använder wasabi att stoppa hicka.
 • Cigarettrök är irriterande som kan orsaka hicka.
 • Hicka kan orsakas av läkemedel som används för att behandla illamående.
 • Hicka är resultatet av membran spasmer.
 • Vissa människor svär att dricka ett glas vatten botar en släng av hicka.