Vilka är de olika stilar av Mehndi?

January 29

Mehndi är en typ av konst som appliceras på kroppen med hjälp av henna, en växtbaserad färgämne. Tillämpningen av de många olika former av mehndien behöver inte tränga igenom huden, eftersom den är inte permanent, även om det ibland kallas en mehndi tatuering. Den person som får en utformning på sin kropp kommer inte att känna obehag. Det finns många olika stilar av denna typ av kroppskonst, bland annat arabiska, pakistanska, Rajasthani och Punjabi mehndi. De olika stilar är uppkallad efter de geografiska platser i deras ursprung.

Stilar av mehndi som har sitt ursprung i arabvärlden införliva ofta en större blommönster, till skillnad från de mindre och finare blommor och andra konstruktioner av de indiska stilar. Indiska motiv inkluderar även ofta en elefant eller en påfågel. Afrikanska stilar har uttalade geometriska mönster.

Det finns också olika stilar av mehndi som tillämpas på fötter och händer för att fira eller fira specifika händelser, mest speciellt bröllop. En indisk tradition som sannolikt skulle vädja till västerländska brudar liksom säger en ny hustru bör inte göra något hushållsarbete tills mehndi tatuering har bleknat bort. Den Rajasthani mehndi, en röd design uppskattad för sin djupa nyans, också bärs av kvinnor i Rajasthan och andra delar av Indien som prydnad för olika mässor eller festivaler, och de olika mönster har ofta specifika betydelser. En konstruktion representerar kärleken mellan en man och en hustru, till exempel, medan en annan utformning kan symbolisera en fläkt eller vågor.

Mehndi varar inte så länge, så länge som en tatuering, som vanligtvis är permanent. Varaktigheten av en mehndi design på fötter eller händer kan variera från några dagar till så lång som ungefär tre till fyra veckor. Kroppen konstens historia är dock mycket mer utdragen, går tillbaka tusentals år. Många generationer kvinnor i Indien och Asien har smyckat sig med stilar av mehndi genom att utnyttja ett pulver av henna, och flera delar av växten används, inte bara blommorna. Under århundraden har ordet "mehndi" kommit för att identifiera stilar av kroppen konst samt henna pulver som används för att applicera designen.

I modern tid har offentliga personer såsom skådespelerskor och modeller tillverkade mehndi en populär personlig prydnad. Den ökade popularitet har också inneburit en förändring i var på kroppen stilar av mehndi presenteras, för att ta det från endast de traditionella fötter och händer inkludera ytterligare kroppsområden som nacke, rygg och naveln. Dagens mehndi anhängare har också tagit kroppskonst till en annan icke-traditionella riktning genom innehåller andra än henna ämnen, såsom glitter. Även män har blivit mer intresserade av att få mehndi tatueringar.

  • Alla stilar av mehndi involverar måla tillfälliga tatueringar på kroppen med henna bläck.
  • Många generation kvinnor i Indien har smyckat sig med mehndi.