Välja en router eller switch för ett hemmanätverk

January 28

Bygga ett hemnätverk system kräver grundläggande hårdvara: en router, switch (eller hubben), nätverkskort, och nätverkskablar. Om du € re bygga ett trådbundet hemnätverk, måste du veta vilka typer av nätverkshårdvara för att leta efter.

Hem nätverksväxlar och routrar

Den första viktig del av nätverkshårdvara för ditt hemmanätverk är en switch. En switch kan du enkelt ansluta flera datorer och andra nätverksenheter (som skrivare) tillsammans, så som visas i figuren nedan. Du kopplar helt enkelt den ena änden av en Ethernet-kabel till nätverksgränssnittet på dina olika enheter och den andra änden i växeln.

Välja en router eller switch för ett hemmanätverk

En switch ansluter flera enheter i ett nätverk.

En switch är en relativt enkel del av maskinvaran. Hemnätverk switchar finns ofta i 4-port, 8-port, och konfigurationer 12-port för (i allmänhet) mindre än $ 100. Du kommer vanligtvis ser en nätverksswitch identifierats som en 10/100 Ethernet eller 10/100/1000 Gigabit Ethernet-switch. Detta avser den maximala nätverkshastigheten switchen stöder per anslutning.

Även om du generellt vill ansluta dina nätverksenheter på högsta möjliga hastighet, är det inte nödvändigt att betala på den snabbaste switch, särskilt om kostnaden är ett problem. En 100-megabit Ethernet-switch är mer än tillräckligt för de flesta hem nätverksbehov. NetGear (se följande bild), Linksys (Cisco), och D-Link är tre populära märken av hemmanätverksväxlar.

Välja en router eller switch för ett hemmanätverk

En NetGear Ethernet-switch.

Du bör vara medveten om några varianter av switchar när du handlar för nätverkshårdvara. Till exempel är en router med inbyggd 4-portars switch ett populärt alternativ. En router ansluter ditt hemnätverk till ett annat nätverk, såsom Internet. Att ha en inbyggd switch i din router sparar viss hårdvara, utrymme, och en extra eluttag! Följande bild visar en Linksys-router med en 4-portars switch.

Välja en router eller switch för ett hemmanätverk

En Linksys (Cisco) router med inbyggd 4-portars switch.

Nav för hemnätverk

Ett nav är en annan variant av en omkopplare. Hubbar och switchar fungerar på ett liknande sätt, med en viktig skillnad:

  • Hub: När ett nav emot nätverkstrafik skickas från en enhet till en annan, sänder navet trafiken till alla enheter i nätverket. Den avsedda mottagaren bearbetar trafik, och alla de andra enheterna ignorera trafiken.

    På små hemmanätverk, är denna skillnad sällan ett problem. Däremot kan sända trafik genom ett nav orsaka överbelastning på nätet på upptagen nätverk, och eftersom alla enheter som är anslutna till hubben se all trafik på nätverket, är det inte särskilt säker.
  • Switch: En omkopplare, å andra sidan, är i huvudsak en intelligent nav. En switch vet lite om de enheter som är anslutna till var och en av sina hamnar och använder den informationen för att skicka nätverkstrafik som den tar emot från en enhet, direkt till destinationsenheten. Detta orsakar mindre trängsel på nätverket och är säkrare än en hubb.

Hubbar brukade vara ganska vanligt i små nätverk eftersom de var relativt billigt. Däremot har prisskillnaden mellan hubbar och switchar krympt under åren till den grad att det verkligen finns ingen anledning att köpa ett nav i dag. En typisk 4-portars 10 Mbps hub kostar ca $ 30. Som jämförelse kan du få en 4-portars 10/100/1000 Mbps växla för ungefär $ 50, och många trådlösa åtkomstpunkter och routrar har ett inbyggt 4-portars switch för ca $ 35 till $ 60.