Vad bör jag veta om att ha en benmärgstest?

September 5

Om en läkare beställer en benmärgsprov för dig, betyder det att han eller hon vill ha mer information om din förmåga till blodkroppar, eller att läkaren vill undersöka anemi eller en cancer som lymfom. Benmärgs tester är relativt sällsynta, och många människor behöver aldrig ett benmärgsprov. Om du är en av de människor för vilka en benmärgsprov begärs, förbereds för testet kan göra upplevelsen mindre stressande för dig.

Det finns två typer av benmärgsprov: benmärgs ambitioner, och benmärgs biopsier. I båda fallen, tas ett prov från höften, eftersom detta ben är stor, och det ger ett lätt mål och riklig märg för provtagning. I en benmärgsaspiration, är en tunn nål in och användes för att suga upp en liten mängd vätska. I en benmärgsbiopsi, är en större nål införd så att en plugg av benmärg kan avlägsnas för test.

Bara för att en läkare beställer en benmärgsprov betyder inte att du ska få panik. Din läkare bör förklara orsaken till testet tydligt, och ger information om när du kan förvänta sig resultat. Utöver de skäl som diskuterats ovan, människor också få benar tester märg att testa för kompatibilitet som potentiella benmärgsdonatorer, så du kan även hitta dig själv volontär för ett benmärgsprov någon gång.

Eftersom en benmärgsprov kan vara smärtsamt, är patienterna ofta ges smärtstillande medel innan förfarandet, tillsammans med ångestdämpande mediciner för att minska spänningar och stress. Vissa sjukhus rekommenderar inte äta innan en benmärgsbiopsi, när patienter mår illa från medicinering. Patienterna ska offentliggöra alla befintliga medicinska tillstånd, allergier och mediciner till sina läkare för att säkerställa att en benmärgsprov är säkert. Antikoagulerande mediciner, till exempel, kan vara farlig.

För själva förfarandet, kommer en patient att visas i ett eget skrivsalen, bad att ändra till ett sjukhus klänning, och riktas att ligga på hans eller hennes mage eller sida, beroende på teknikern önskemål. När patienten är i position, kommer skinkorna eller höften skall tvättas med alkohol och därefter injiceras med ett lokalbedövningsmedel, vilket kan orsaka en klämmande sensation. Efter bedövningen har satt in, är en nål insatt för testet själv. Några klämmande eller smärta kan upplevas, speciellt i fallet med en benmärgsbiopsi, och patienten bör definitivt kommunicera om smärtan blir extrem.

Efter ingreppet, appliceras tryck för att stoppa blödningen, och patienten är oftast ombedd att stanna benägna i 15 till 20 minuter. Ett bandage kommer att tillämpas, och patienten kan skickas hem. Att be om en vän att köra hem är en bra idé, eftersom patienterna ibland känner vimsig efter ingreppet.

Komplikationer från benmärgsprov är ovanliga, men de två vanligaste är infektioner och kraftig blödning. Om platsen för testet känns öm eller blir öm, varm, eller rödaktig, bör en läkare konsulteras. Om blödning från provplatsen kvarstår detta också orsaka för en resa till läkaren.

  • Tre benbitar med märg i mitten.
  • Ett diagram av anatomin av ett ben, som visar benmärgen.