Vad är en flatcar?

September 13

En flatcar är en järnvägsvagn som består av en platt däck monterat på en uppsättning av axlar. Antalet axlar kan variera, beroende på vilka typer av laster som planflakvagnen är avsedd att bära, och det finns några variationer på den grundläggande designen för specialändamål. Flatcars var den ursprungliga godsvagn och deras historia går tillbaka till de allra första dagarna av Railroading. Människor som råkar bo i områden där godståg passerar har förmodligen sett flatcars i aktion vid ett flertal tillfällen.

Grund flatcar utvecklades för att bära en mängd olika last. Järnvägs företag började expandera på den traditionella flatcar som de behandlas med unika eller utmanande laster. Skott platta bilar har stora slut skenor på vardera änden av bilen som är utformade för att hålla lasten från att flytta ut, och centerbeam flatcars har en stor balk som går ner i mitten av flatcar att förstärka den. Tja och pressade centrum flatcars är konstruerade för speciellt skrymmande och tunga laster, såsom tunga industriutrustning eller tankar fulla av kemikalier.

Klassiskt är flatcars används när en last som inte passar bekvämt i en boxcar. Lasten kan utsättas för väder och vind, eller täckt med en presenning. Vissa flatcars avsedda för tung utrustning har skal som är utformade för att passa över bilen för skydd, vilket är fallet med bilar anpassade byggda för att transportera flygplan och flygkomponenter. Typiskt däcket på planflakvagnen har många tiedown punkter så lasten kan organiseras ordentligt och säkrade.

Förutom att användas för skrymmande och otympliga föremål är flatcars även används för transport av transportbehållare. En eller två containrar kan staplas ovanpå en flatcar och låst för transport. Trailers och lastbilar kan också transporteras på flatcars med denna metod. För unika laster, kan flatcars särskilt förstärkas eller konstruerad för optimal prestanda, med tillägg som extra axlar och förstärkningsbalkar som kommer att göra belastningen säkrare och se till att flatcar kommer att kunna stå emot tyngden.

Flatcars förbli populär bland rederier eftersom de är flexibla och lätt att konfigurera för att möta specifika behov, till skillnad från specialiserade frakt bilar som boxcars och tankvagn. Flatcars kan bära samma belastningar som bärs av boxcars och tankfartyg med minimala ändringar, utan att begränsas till vissa typer av laster, och detta gör dem ett bra komplement till den rullande materielen vid ett rederi. Förutom att användas inom sjöfarten är flatcars också användas runt bangårdar att hålla kranar och annan utrustning, och de ibland användes under räddningsoperationer som en bärbar mellanlagringsområdet.

  • Flatcars bär separata behållare, i motsats till boxcars, vilka är behållare-formad.
  • Flatcars kan användas för att frakta gods med båt, tåg, flyg eller lastbil.