Vad är skillnaden mellan en ekorre och en jordekorre?

August 28

Både ekorrar och gänget hör till samma familj av gnagare, som även inkluderar murmeldjur och präriehundar. Det finns många olika arter av ekorre, men de kan delas in i tre huvudtyper: jord, träd och flygande. De två sistnämnda är ganska distinkt från gänget, men marken ekorrar är väldigt lika i sitt utseende och vanor, och det kan hävdas att gänget är helt enkelt en typ av jordekorre. De viktigaste särskiljande drag är att gänget är i allmänhet mindre och har ränder på deras ansikten.

Medan ekorrar finns över hela planeten, med undantag för polarområdena, är gänget begränsad till Nordamerika, förutom en art som finns i nordöstra Asien. De har emellertid införts i några andra områden. På platser där båda djuren är närvarande, kan det ibland vara svårt att avgöra vissa arter från varandra.

Utseende

Liksom andra gnagare, båda dessa djur har fyra skarpa framtänder, som används för gnagande, och platta bakre tänderna, som används för att mala hårda livsmedel som nötter. De har oftast fyra tår på varje främre fot, och fem på varje bakre foten. I områden där båda hittas, jordekorrar är mindre, oftast väger endast 2-4 uns (56,7 till 113,4 gram), men en ung jordekorre skulle lätt kunna misstas för en vuxen jordekorre. När det gäller färg, båda är ganska varierande. Chipmunks alltid har ränder, och medan detta är också sant för många marken ekorrar, de skiljer sig i att ränderna inte sträcker på ansiktet.

Vanor och beteenden

Dessa två typer av gnagare tenderar att föredra olika livsmiljöer, även om det finns en viss överlappning. Chipmunks finns främst i skogsområden, där de kan hitta träd och buskar som ger frukt, nötter och frön. Mark ekorrar dock vilja bo i gräsytor, vilket varför de ofta ses i parker och golfbanor. Djuren skiljer sig också i sina hålor. En squirrelâ € s håla kan identifieras genom jordhög vid dess ingång, medan en chipmunkâ € s är fri från all smuts och är vanligtvis belägen vid foten av ett träd eller buske.

En jordekorre har även påsar inuti sina kinder, som den använder för att lagra mat medan födosök. De puffade ut kinderna kan vara helt synlig, men är inte en tillförlitlig identifiering funktion, eftersom vissa marken ekorrar har också dem. En tydligare skillnad är att gänget tenderar att hålla sina svansar rakt i luften medan du kör, medan en ekorre springer med svansen på en horisontell vinkel.

Båda typerna av djur övervintra, men de två skiljer på det sätt de lagrar mat och förbereda sig för vintern. En ekorre äter mer när vintern närmar sig, för att bygga upp sin kroppsmassa tillräckligt för att upprätthålla det genom de långa, kalla månaderna, medan en jordekorre äter mat som förvaras i sina påsar samt i och kring dess håla under den tiden. Ekorrar tenderar att ha flera matbutiker, och de kan snabbt uppstå under vintern för att livnära sig på dagar när förhållandena inte är alltför hårda.

Förhållande till människor

Båda djuren kan vara till nytta för människor i att de innehåller insekter i sin kost och hjälpa till att hålla siffrorna nere. De kan emellertid också vara ganska besvärlig. Ekorrar i synnerhet kan skada trädgårdar genom att gräva upp lökar, äta knoppar och skott, och stripp bark från träd att använda som bomaterial. De kommer ofta raid fågelmat, ibland visar stort uppfinningsrikedom i att få in matare trots försök att avskräcka dem. De kan också ge sig in i hem och ibland bygger bon i loft och vindar. Chipmunks tenderar att vara mindre destruktiva, men de kan äta frön och lökar och ibland anger hem.

Det finns ett antal humana alternativ för att hantera problem som orsakas av dessa djur. Inträde i hemmet kan förebyggas genom screening fönster och blockerar eventuella hål eller luckor som kan ge tillgång till ett loft eller annan del av huset. De gnagare kan också fångas med hjälp av kommersiellt tillgängliga fällor, som ska släppas i ett annat område. Torkat blod och urin från rovdjur, såsom rävar och prärievargar, kan också ha en avskräckande effekt.

  • En jordekorre.
  • Torkad coyote urin kan stöta bort ekorrar och gänget.
  • En röd ekorre.