Vad är Hogmanay?

January 24

Hogmanay är den traditionella skotska namn för firandet som sker på nyårsafton. Många amerikanska traditioner kommer från gatufest, som har firats i århundraden, och härstammar från gaeliska, romerska och kanske vikinga inflytande. Scots firade pre-romerska riket en vinterfestival som dyrkade både eld och sol. Romerska inflytandet tog firandet av Saturnalia till Skottland, en vild vinterfestival. Slutligen vikingar bidrog deras tro på Yule, som senare blev förknippade med julfirandet.

Samtliga av dessa källor, och naturligtvis kristna tro till blandningen resultatet i de olika fester och traditioner som inträffar på Hogmanay. Under de senaste årtiondena har firandet av semestern blivit allt större och finare, med enorma Hogmanay evenemang i några av de större skotska städer, och många mindre hålls i små städer. Amerikaner härleda tradition av att sjunga "Auld Lang Syne", efter nyår har börjat på tolvslaget, från skottarna.

På vissa punkter i historien, var Hogmanay firade mer som jul, eftersom festivaler med massor av dricka och festande var avskräckta som mot de religiösa kvaliteter julen. På många sätt, dessa tidiga Hogmanay firandet liknade julen som det nu firas, med besökande grannar, att ge gåvor, speciellt till barn, och en hel del festande. Idag i Skottland, jul och nyårsafton får var sin egen fest.

En tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden till den keltiska eller Gaelic traditioner är användningen av brand i Hogmanay firandet. Människor kan bära tända facklor, och stora eldar byggs. Denna ritual användning av eld kan associeras med idén om den döende eller förbränning av det förflutna, och representerar en rensning av slag.

En annan tradition rätt efter midnatt har drabbat är första fot. Grannar och vänner går ut för att besöka andra grannar, och de är de första "fot" som steg in i huset i det nya året. Det anses viktigt, men kanske inte lika allvarligt i det förflutna, för personen att ha mörkt hår, så att den personen inte är associerat med vikingar. Den första sidfoten ges mat och dryck: typiskt svart bulle, en klibbig russin bakverk och te eller starkare libations. Eftersom det finns gott om ljusa och mörka haired folk i Skottland, kan den första sidfoten ha motsatt hårfärg av de boende i huset.

Du kommer ibland höra Hogmanay kallas Cake Dagen. Detta refererar till praxis för barn som går från dörr till dörr under dess firande, och tar emot godsaker som svart bun för detta. Detta är mindre ofta i dagsläget, men det brukade vara en tradition som liknar Halloween.

Som med många amerikaniserade praxis nyårsdagen, börjar det nya året med inte bara praxis som första grund, men också sjunga, och massor av kramar och kyssar. Det är en glad semester, med ökad tonvikt på att ge stora festplatser där ett stort antal människor kan samlas för att bjuda adjö till år som går och välkommen i det nya året.

  • Tidiga Hogmanay fester liknade julen som det nu firas.
  • I USA börjar det nya året ofta med metoder som kyssas.
  • Tidiga Hogmanay firandet liknade jul i att gåvor gavs, särskilt för barn.