Hur gör fermenterade livsmedel passa in i World History?

October 17

Mat kan ge dig en inblick i kulturella och kulinariska traditioner från hela världen. Varje del av världen har haft en jäst mat att vara stolt över. Från drycker och bröd till grönsaker och frukter till kött och mjölk, finns det ofta en hel kultur och ritual bakom dessa fascinerande jäsningar.

Mesoamerika: Upprop till alla chokladälskare!

Jäsning är viktigt att göra läckra och välsmakande choklad. Historien om choklad började med Maya civilisationen. Kakaoträdet växer i tropikerna och producerar en lång frukt pod som, när den är mogen, är gulaktig till färgen och innehåller allt från 20 till 30 kakaobönor, eller frön, omgiven av en läcker vit, fruktig massa.

Fröna är kvar inne i vitt fruktkött jäsa och börja förändra den kemiska föreningen och släppa smak av choklad som du känner och älskar in bönorna. Dessa frön är vad skördas och behandlas för att göra choklad.

Vissa kulturer använde fruktkött ensam att göra en fermenterad, något alkoholhaltig dryck som konsumeras av Aztec krigare och aristokrater. Även om vissa choklad görs med ojäst kakaobönor, är den mest smakrika och minst bitter choklad född från jäsning. Kakaobönor var så värdefulla i Maya civilisationen att de även användes som en form av byteshandel och valuta!

Afrika: Turning gifter i ätliga knölar

Den kassava rot konsumeras i många delar av världen, men har en stark närvaro i Afrika. Det är mycket rik på stärkelse, en stor kalori filler, och en relativt billig post marknaden. Denna basföda är riklig lokalt och kokta på många olika sätt.

Friterad, kokt, kokt, eller jäst, kan kassava vara söt eller kyndel. Det måste fermenteras eller kokta eftersom den innehåller en mängd cyanid som är obehagliga och giftiga för mänsklig konsumtion. Gari är namnet på den gemensamma jästa spannmål gjord av kassava, vilket kan jämföras med nordamerikanska havregryn, bara jäst.

Asien: törstsläckande och kanderad kultur

Kombucha är en av de märkligblickande fermenta, som det är gjort med användning av en scoby (symbiotisk koloni av bakterier och jäst) och verkar gummiliknande till sin natur när växer. När den placeras i rätt miljö, kombinationen av en scoby med te och socker skapar en gammal hälsa dryck, kombucha, ett fermenterat te som sägs ha sitt ursprung i Centralasien.

När druckit med måtta, har kombucha ett brett utbud av hälsofördelar. I vissa fall är det scoby ensam även kanderad genom tillsats massor av socker. Idag, kombucha håller på allmänt erkänt bland hälsokostbutiker och inom new age-miljöer.

Östeuropa och Ryssland: Bubbly frukt kvass

Kvass är den östeuropeiska versionen av asiatiska kombucha. Det är en jäst dryck som är vanligast gjord av råg, men andra jäst och frukter kan användas. Den har en låg alkoholhalt och har varit en vanlig drink i Östeuropa, och i synnerhet Ryssland, i århundraden. I många fall hela deras patriotiska historien har människor valt kvass över Coca-Cola!

Japan: Den sensationella soja

Den soja har blivit en allmänt odlad och allmänt distribuerade fermenterad livsmedelsprodukt. Tofu, tempeh, miso och soja är bland de mest erkända jästa sojavaror, som har sitt ursprung i östra Asien.

Den soja själv har odlats runt om i världen och är en stor industri mat som betjänar befolkningar över hela världen. Även om många människor har problem med soja allergier, med måtta den jästa sojabönor kan faktiskt öka smältbarhet, minska gas och uppblåsthet, och lägg nyttiga växter till en persons kost.