Vilka är de vanligaste orsakerna till magkramper?

January 22

Det finns många potentiella orsaker till magkramper, av vilka en del kan vara allvarliga och några som helt enkelt skulle försvinna inom en dag eller några dagar. Några av de vanligaste orsakerna till magkramper är mensvärk, hos kvinnor, liksom matförgiftning eller allergier mot vissa livsmedel, en sjukdom som influensa, förstoppning, eller matsmältningsbesvär. Magkramper kan också vara ett tecken på en mer allvarligt tillstånd såsom Crohns sjukdom, ett bråck, njursten, gallsten, eller en urinvägsinfektion, bland andra.

Vanligtvis kommer arten och placeringen av magkramper ge ledtrådar till orsaken. Sharp, lokaliserade smärtor, till exempel, kan tyda på ett mer allvarligt tillstånd än en dov smärta som är mer utspridda. Njursten ofta närvarande som smärta i nedre ryggen, medan en urinvägsinfektion brukar orsaka smärtsam urinering förutom magkramper. Mensvärk uppträder vanligen inom de första dagarna av menstruationen, även om vissa kvinnor upplever kramp för hela tiden. Över disk smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen kan användas för att behandla mensvärk, men kan förvärra vissa andra magproblem.

Magkramper orsakade av vissa livsmedel som äts är några av de vanligaste. Vissa livsmedel, såsom fet eller kryddstark mat, är helt enkelt svårare för kroppen att smälta, och kan leda till tillfälliga magsmärtor. Personer som är allergiska mot vissa livsmedel i allmänhet tycker att de upplever svåra magsmärtor efter att ha förtärt dem, medan människor som är precis intoleranta av livsmedel kan uppleva obehagliga magkramper. Laktosintolerans, som förekommer hos personer som har svårt att smälta mejeriprodukter, är en av de viktigaste orsakerna till magont.

Det är viktigt att fastställa orsaken till eventuella magont, så att den kan behandlas och förebyggas i framtiden. Antacida eller anti-illamående produkter kan vara till hjälp i vissa fall, till exempel, men naturligtvis det beror på orsaken till magont. Tänk på att det finns många fler orsaker till magont, inklusive sår, så det är viktigt att beakta all magont som inte löser inom några dagar, eller tycks förvärras. Magkramper kan orsaka tarm upprörd såsom illamående eller diarré, men detta bör inte vara längre än en dag eller två. Om den gör håller längre än så, eller åtföljs av feber, kan det vara en god idé att besöka en läkare för behandling.

  • Vissa typer av livsmedel som är tuffare att smälta kan orsaka magkramper.
  • En kylklamp kan vara användbart för att lindra magkramper.
  • Magsår är en vanlig orsak till kramper som ofta förbises.
  • Det finns olika skäl till varför magkramper inträffar.
  • Om en magkramper kvarstår, kan det vara ett tecken på njursten.
  • Antacida kan vara till hjälp för att lindra vissa typer av magont.
  • Magkramper kan orsakas av ett virus.