Vad är en Shrewsbury tårta?

March 26

En Shrewsbury tårta, som ofta kallas ett Shrewsbury kex, är en traditionell engelsk efterrätt som bär en stark likhet till shortbread. Den har sitt namn från Northwestern engelska staden Shrewsbury, där den tros ha sitt ursprung under medeltiden. Kakan är en ganska ödmjuk dessert, och den använder bara en liten mängd socker. De flesta av dess sötma kommer från dess höga andelen söt grädde smör. Kakor är små, ofta inte större än en handflata, och de förblir aspekter av traditionell engelsk te på många ställen.

Det finns en viss kontrovers när det kommer att identifiera som bakade den första Shrewsbury kakan samt spika ner den "sanna" originalrecept. Hänvisningar till konfekten har hittat så tidigt som på 1600-talet. Vissa innovationer förefaller oundvikligt över århundradena, men de flesta moderna recept sannolikt fånga åtminstone den grundläggande kärnan i ens de äldsta versionerna.

Shrewsbury tårta ingredienser är oerhört förenklat, centrering på socker, mjöl och smör. Ägg och rosenvatten vanligen till för fukt, och kryddor som kanel och muskot sätts för smak. I de flesta iterationer, som den del av smöret långt uppväger de andra ingredienserna, vilket leder slutprodukten vara både tät och rik utan att vara dyrt att förbereda, särskilt inte i jordbrukssamhällen där det finns god tillgång till färskt smör.

Proportionerna av ingredienserna kan gå en lång väg mot att bestämma den övergripande formen och konsistensen av en Shrewsbury kaka. Kakan brukar presenteras i form av upphöjda scones eller kex. Det är inte ovanligt att se mycket planare Shrewsbury kakor, dock, och många av dem är omöjlig att skilja från short vid första anblicken.

Smaken är nästan alltid den särskiljande faktorn för ett Shrewsbury kaka. Kakor allmänhet är mycket mindre söt än shortbread och ofta smaka lite mer än tät deg. Det är av denna anledning som kockar så frikostigt använda kryddor och andra smakämnen, särskilt torkad frukt och, ibland, nötter. Shrewsbury kaka har länge varit en ganska vanlig konfekt, född av ett behov av att bevara. Denna sparsamhet är sannolikt en av de drivande faktorerna bakom kakan fortsatta popularitet.

Vissa kockar tjäna konfekt efter middagen, men de oftare visas med afternoon tea service. De kakor "seghet mjukas när det paras ihop med varmt te, och te intensiva smaken lägger även ett visst intresse till kakan smak, ofta att accentuera kryddor eller andra tillsatser. De är ibland serveras med smör och sylt men oftast äts på egen hand.

Shrewsbury tårta recept reste med engelska nybyggare till nästan varje koloni och utpost av det brittiska imperiet. Många av USA: s tidiga presidenter ryktas ha tjänat Shrewsbury tårta vid te, till exempel. Kakorna blev också populär i hela många samhällen i Indien, där kockar fann många sätt att införliva lokala kryddor och smaker.