Vad är Fallopia?

April 9

Fallopia, som brukar kallas vinda eller knotweed, är ett släkte av blommande örter och vinstockar i bovete familjen, Polygonaceae. Det finns 12 till 15 arter, infödda hela norra halvklotet. Medan vissa arter av Fallopia värderas och odlas för sina medicinska egenskaper eller deras prydnads utseende, många betraktas också invasiva ogräs, speciellt i områden där de infördes.

En asiatisk Fallopia art är F. baldschuanica, med vanliga namn inklusive kinesiska fleece vinstockar, ryska vinstockar, och silver spets vinstockar. F. baldschuanica har naturaliserad i områden i Europa och Nordamerika, där det har införts som prydnadsväxt. F. baldschuanica har rikliga vita blommor som liknar spets och ibland färgade med rosa eller grön. Liksom andra Fallopia arter växer det snabbt och enkelt och kan bli invasiva.

Japanska knotweed, eller F. japonica, är en ört hemma i östra Asien. Det används för att göra honung i asiatiska länder och USA, men det har också blivit invasiva i Nordamerika och Europa. Det finns i 39 av USA och sex kanadensiska provinser. Japanska knotwood har också ätbara stjälkar och är en källa till resveratrol, tros för att behandla cancer och förlänga livet. Kinesisk knotwood, eller F. multiflora, är ett vin hemma i delar av Kina.

Giant knotweed, eller F. sachalinensis har en naturliga utbredningsområde, inklusive norra Japan och östra Ryssland. Liksom japanska knotwood är det rikt på resveratrol och har ätliga skott. Det som också invasiv utanför dess naturliga område. Två hybrider mellan F. japonica och F. sachalinensis har uppstått i naturen: F. x conollyana eller järnväg gård knotweed, och F. x Bohemica eller Bohemian knotweed.

F. convolvulus, eller svart vinda, har ett stort naturliga utbredningsområde, spänner delar eller Europa, Asien och Afrika. Åkerbinda är en vinstock med ljusgröna blommor som växer bäst i direkt sol och torra jordar. Det var historiskt odlas i Europa som ett livsmedel gröda, men de ätliga fröna produceras i mängder för liten för anläggningen ska vara kommersiellt värde. F. convolvulus är till stor del vara en invasiv ogräs, speciellt i Nordamerika, där det är en införd art.

Fallopia arter som inte bara växa extremt snabbt, men är utspridda över ett stort område av översvämningar. De tenderar att tränga ut andra växter, och är resistenta mot skärning och herbicider. Rotsystemet kan också förstöra vägar och fundamenten av byggnader.