Vad är en arketyp?

April 18

"Arketypen" är en bred term som används för att beskriva en viss typ av karaktär, personlighet, symbol eller annan litterär enhet som är välkänd och används. I litteraturen används termen nästan alltid hänvisar till en typ av generisk karaktär personlighet som visas i många litterära verk. Den "galna vetenskapsmannen," till exempel, är en karaktär arketyp eftersom det nästan universellt erkända och används i stor utsträckning. Termen kan alternativt användas för att hänvisa till den ursprungliga användningen av ett ofta åter karaktär eller personlighet typ. Arketyper används i en mängd olika typer av litteratur, men de flesta tros ha sitt ursprung i tidig mythology och folklore.

Det är viktigt att notera att termen "arketyp" kan syfta antingen till den ursprungliga modellen från vilket efterföljande tecken och teckentyper är baserade eller generiska karaktär typ som används många gånger i litteraturen. Den första användningen av galen vetenskapsman i litteraturen var en arketyp, som är varenda efterföljande användning av denna karaktär typen. En typ av tecken som används endast en gång och aldrig imiteras, skulle dock inte betraktas som en arketypiska karaktär. Det är dock ganska ovanligt för tecken som att vara helt och helt utanför alla kända eller tidigare använts tecken arketyper.

Det finns otaliga olika arketyper som används i litteraturen, varav vissa bygger på klassificeringar som vanligen tillämpas på verkliga människor, medan andra kunde aldrig eller sällan existerar i den verkliga världen. Vanliga arketyper, till exempel, inkluderar ruvande hjälten, den modiga ungdomar, joker, och den kloka gamla mentor. Var och en av dessa, men inte nödvändigtvis vanligt, kan anslutas med lite svårigheter med riktiga människor. En arketyp som guiden eller onda Overlord kan vara svårare att ansluta till verkligheten, även om anslutningar kan ibland ändå göras. En arketyp utan en stark grund i verkligheten tenderar att inte förlora någon av dess effektivitet, men eftersom förekomsten av sådana arketyper gör dem verkar helt acceptabelt för läsarna.

Användningen av en arketyp i litteraturen kan ha en mängd olika effekter. När det avslöjas att en karaktär passar in i en given arketyp, kan läsaren vara tvungen att anta att varje aspekt av karaktärens personlighet är baserad på den arketypiska karaktär. Av denna anledning kan en författare har svårt att bryta sig loss från arketypen och skapa en verkligt ursprungliga karaktär. Alternativt kan en skicklig skribent kunna införa tecken- och personlighetsdrag som tvingar läsaren att omvärdera konventionella idéer om särskilda arketyper.

  • I litteraturen är en arketyp ofta en generisk karaktär typ.
  • De folksagor av Hans Christian Andersen ofta använt sig av arketypiska karaktärer som onda styvmödrar.