Vad är Mefedron?

November 10

Den syntetiska kemiska mefedron är ett stimulerande som skapar en euforisk upplevelse liknande den för läkemedels extas. Det är en relativt ny ankomst på drogscenen, men är en del av en större grupp av psykofarmaka, av vilka några har missbrukat i årtionden. Mefedron är ibland säljs över Internet som badsalt eller växtnäring, vilket är ibland lagligt även i länder, som USA, där den inte lagligen kan säljas för en person att konsumera. Den kemiska förbjöds i alla länder i Europeiska unionen i slutet av 2010 efter rapporter om dödsfall orsakade av läkemedlet.

Mefedron är officiellt känd som 4-metylmetkatinon, men den är också känd som 4-methylephedrone, MCAT, Miaow eller jama jama. Läkemedlet är en del av katinon grupp av kemikalier som innefattar den tugg afrikanska drogen khat. En methcathinone drogen kallas ephedrone har missbrukats sedan 1970-talet i det som då var Sovjetunionen. Ephedrone dök upp i USA på 1980-talet under namnet CAT. Mefedron (MCAT) är en nyare ankomst till både de amerikanska och europeiska läkemedels scener.

Mefedron är ett vitt eller gulaktigt pulver med liten eller ingen lukt, men den kemiska kan också komma i form av kristaller, piller eller kapslar. Missbrukare av Metedron tenderar att svälja, fnysa eller röka drogen; sällan är det injiceras. Frustande ger en snabbare och mer intensiv upplevelse än att svälja läkemedlet, och användarna ibland ta läkemedlet med andra katinon droger eller koffein.

Katinon läkemedel har en liknande effekt på kroppen som amfetamin. Effekterna av mefedron inkluderar talkativeness, vakenhet och eufori. Användare kan ibland uppleva en överutvecklad känsla av empati med andra.

De mentala biverkningar av mefedron inkluderar ångest, hallucinationer, vanföreställningar och paranoia. Läkemedlet kan också orsaka cirkulationssystemet och nervsystemet att bli överstimulerade. Människor som fnyser drogen kan uppleva näsblod och näsa brännskador. Andra biverkningar är svettning, utslag, tänder slipning och förändringar i kroppstemperatur.

I Storbritannien, som använder drogen tenderar att vara yngre än typiska kokain eller ecstasyanvändare. De är ofta i tonåren och tjugoårsåldern. Dess relativt ny framträdande på drogscenen betyder mefedron har inte studerats. De kortsiktiga effekterna av drogen är inte klart, och det finns lite forskning om den exakta farmakologiska verkan av läkemedlet. De långsiktiga effekterna av mefedron är inte heller känt, även om det är möjligt att bli beroende av läkemedlet.