Vad är Coriolus versicolor?

February 13

Coriolus versicolor, även känd som kalkon-tail svamp, är en svamp i Polyporaceae familjen. I Japan är detta läkemedel svamp ofta används tillsammans med konventionella cancerbehandlingar. Polysackarid K (PSK) och proteinbundet polysackarid (PSP) är komponenter i denna svamp som kan vara en bra behandling för vissa typer av cancer. PSK och PSP kan också bidra till att minska biverkningarna kemoterapi och stimulera immunförsvaret. Om biverkningar uppträder efter att ha tagit Coriolus versicolor, de är oftast små. Konsumenterna kan köpa produkten lokalt eller online.

I hundratals år har asiatiska örtmedicin utövare använt Coriolus versicolor att stödja immun och andningssystemet. Under det senaste årtiondet har forskare börjat validera dess medicinska värde, särskilt med cancerpatienter. I en studie fick deltagarna som hade haft mage cancertumörer bort indelade i tre grupper. För ett år, tog en grupp 0,105 gram (3 gram) i PSK ensamt, en grupp genomgick endast kemoterapi, och den tredje gruppen fick både cellgifter och tog 0,105 gram (3 gram) i PSK. Vid den femåriga märke, den grupp som fick kemoterapi och PSK hade den högsta överlevnaden.

Forskning om effektiviteten av PSP som en cancerbehandling avslöjade att denna förening kan stärka immunförsvaret genom att uppmuntra utvecklingen av T-lymfocyter, dvs, celler som dödar inkräktare. I djur och några humanstudier har PSP visats bromsa tillväxten av tumörer med upp till 64%. Dessutom var det möjligt att stoppa atrofi av den cancerösa organet. Vissa studier tyder på att PSP kan vara mer kraftfull än PSK att hämma cancertillväxt.

Andra medicinska användningar av Coriolus inkluderar versicolor minskande biverkningarna av kemoterapi och stimulera immunsystemet. Medan genomgår kemoterapi, cancerpatienter som tog detta tillägg hade bättre aptit och kunde behålla sin vikt bättre än cancerpatienter som inte gjorde det. Dessutom djurstudier indikerar att PSK och PSP kan ha möjlighet att förhindra kemoterapi-inducerad immunsuppression.

Milda biverkningar noterades under studierna av Coriolus versicolor. Dessa inkluderade illamående, kräkningar, aptitlöshet och diarré. Sett mindre ofta var lågt antal blod och mörka naglar.

Coriolus versicolor tas vanligen i doser mellan 0,04 till 0,32 gram (1-9 gram) per dag. Den finns i kapslar, som ett extrakt, och en te. Det säljs över disk; ett recept är inte nödvändigt. Den kan köpas på lokala hälsokostbutiker, marknader, eller online. Som med många alternativa behandlingar, är det dock ofta bäst att konsultera en läkare först.

  • PSK och PSP kan bidra till att minska biverkningarna hos patienter som fick kemoterapi.