Vad är Hunan Chicken?

February 12

Hunan kyckling är en kryddig maträtt av kyckling och grönsaker populära på kinesiska-amerikanska köket. Den är löst baserad på matlagning stil i Hunan-regionen i sydöstra Kina, särskilt längs Xiang floden; de flesta experter medger dock att det inte finns någon enskild kyckling maträtt från denna region så populär att det motiverar en sådan universell namn. I väst, särskilt i USA, har kinesisk mat blivit ganska standardiserad, dock, och "Hunan kyckling" är en typisk beredning i många restauranger och take-out butiker i dessa platser.

Vanliga egenskaper

Hunan kyckling är en stek skålen, vilket innebär att det framställs med användning av en wok på mycket hög värme. Kockar lägger rå kyckling i wokpannan när den väl är rykande het, sedan rör snabbt och ständigt tills köttet är genomstekt.

En av de mest utmärkande egenskaperna hos denna typ av kyckling är dess tjock sås, vilket vanligtvis görs genom att kombinera färsk ingefära, sojasås, och risvinäger. Kryddor som röda chilipeppar, vitlök och lök är vanligtvis ingår också. Kockar marinera typiskt kycklingbitarna i denna sås i flera timmar innan tillagning, och de flesta kommer att lägga mer som skålen förbereds. De flesta människor kommer också att lägga majsstärkelse under denna fas för att hjälpa såsen tjocknar och verkligen hålla sig till kyckling.

Den typ av kyckling som används kan vara en fråga om en del kontroverser, åtminstone bland kinesiska mat aficionados. Många hävdar att ben kycklingbitar - drumsticks, till exempel, eller vingar och lår - är mer äkta. Dessa bitar kan vara svårare att äta, dock, särskilt när den presenteras som en stek. Många restauranger och kommersiella satsningar använda benfria kycklingbitar, vanligtvis från bröstet. Detta kan vara mindre traditionell, men oftast visar sig mer populära hos konsumenterna.

Med tillbehör

Merparten av tiden, är Hunan kyckling som serveras över vitt ris med grönsaker, särskilt broccoli och lök. Matlagning grönsakerna tillsammans med kycklingen låter sina smaker att påverka sås, men det är inte alltid nödvändigt - grönsakerna kan framställas separat, vilket gör dem skarpare och hjälper dem att behålla sin egen struktur bättre. Det är oftast mer effektivt att laga allt på en gång, eftersom det sparar tid och kräver färre verktyg, men smaken är ofta bättre när ingredienserna hålls åtskilda. Mycket beror på de individuella smakpreferenser av kocken samt tid och rum tillgängliga.

Var man får tag Kommersiellt

Hunan kyckling är oftast en stapel maträtt på kinesiska restauranger, särskilt avhämtning eller "snabbmat" kedjor. Enkelheten och lätt förutsägbarhet av skålen gör det till en favorit bland konsumenterna på språng. Samma egenskaper gör ofta det något mindre populärt på snyggare kinesiska anläggningar, där kockarna gillar ofta att presentera rätter som är mer äkta eller åtminstone mer komplex.

Traditionell Variation och västerländsk

Kinas Hunan-regionen är känd för kryddstark mat med en torr värme som kommer i första hand från olja av jästa eller torkade chilipeppar som växer i regionen. Fjäderfä rätter är populära här, men det är egentligen inte en enda maträtt som själv är kännetecknande för köket eftersom kockar i Hunan, som på de flesta håll, laga mat på många olika sätt. Kyckling kan rör-stekt, kokt eller grillad, till exempel, och en mängd olika såser och marinader är vanliga.

Skålen kallas "Hunan kyckling" i USA, stora delar av Europa, och andra länder är oftast bäst beskrivas som "inspirerad av Hunan." Det är oftast gjorda med ingredienser som är allmänt tillgängliga utanför Kina, och är ofta utformade för att vädja till smaker av icke-kinesiska konsumenter. De flesta snabbmatsrestauranger gör denna maträtt följer samma grundrecept, och som ett resultat har det blivit mer eller mindre standardiserade världen över. Olika kockar är naturligtvis fria att lägga till sina egna vändningar, men kärnan skålen är oftast ganska mycket samma från plats till plats.

Matlagning hemma

Ett antal matproducenter säljer specialitet Hunan såser som hem kockar kan köpa för att göra skålen i sina egna kök; vissa företag även gå så långt som att sälja färdiga kyckling måltider, oftast frysta, som kan framställas snabbt. Dessa "färdiga" alternativ tenderar att bäst efterlikna smaken av take-out, men är ingalunda det enda sättet att få bra resultat. Göra Hunan sås från grunden kan vara tidskrävande, men är ofta värt det där smak och näringsvärde är berörda. Hem kockar som kontrollerar vad som händer i sina måltider kan både skräddarsy dem för personlig smak eller familjemedlem önskemål och kan begränsa ingredienser som socker och stärkelse, som kan lägga kalorier.

Vanliga Variationer

Making skålen mer eller mindre kryddig är en av de enklaste variationerna, även lägga till saker som vitlök, pepparkorn, eller olika grönsaker kan också förändra den färdiga produkten. Serverings det över brunt ris, tunna nudlar, eller strimlad sallad kan också ändra presentationen. Så länge kockar hålla sig till grund tjock brun sås, förändra smak eller leka med ackompanjemang kan vara ett bra sätt att göra skålen mer personlig.

  • Hunan kyckling namnges för matlagning stil i Hunan-regionen i sydöstra Kina, särskilt längs Xiangfloden.
  • Pepparkorn kan komplettera Hunan kyckling för en extra punch.
  • Med sin höga rökning punkt och mild smak, är jordnötsolja perfekt för att göra en Hunan kyckling stek.
  • Hunan kyckling är populärt på kinesiska-amerikanska köket.