Vilka är de olika Metoder för Textil Kvalitetskontroll?

March 10

Idag, har efterfrågan på kläder, heminredning och stoppning skapat ett behov av standarder för kvalitetskontroll textil. Dessa är avsedda att säkerställa att alla material uppfyller specifikationerna för konstruktion och tillverkning. Till exempel kan kvalitetskontroll metoder med en spektrofotometer mäter tyg färg, medan viktiga kontrollpunkter kan tillhandahålla en produkt synopsis om råvaror, tyg hållbarhet och sy styrka. Textil kvalitetskontroll kan också styras av ett branschorgan, som kan införa standarder för sådana mätningar som fysiska egenskaper och nötning.

Textilprodukter är ofta analyseras för att avgöra hur väl de är utformade, om de är acceptabla för det avsedda ändamålet och om de uppfyller behoven hos målgruppen. Detta kräver oftast utvärdering av sådana kriterier som produktens design specifikation, målgrupp och eftervård krav. Ytterligare kriterier inklusive lämpligheten sömmar och fastsättning, kan produktens estetiska överklagande och potentiella effekter på miljön också beaktas. Analys av denna information kan börja med en detaljerad skiss av produkten.

Tekniker färgmätning rutin ge nästa steg i textil kvalitetskontroll. Detta beror på att färgerna ofta måste vara repeterbar för att mass kläder producerar eller klädsel. Många gånger, ett instrument som kallas en spektrofotometer används för att mäta reflekterad och överförs färg i ett tyg. I sin tur, är operatörer försedda med numeriska värden som korrelerar till tyget färg. Detta tillåter tillverkare att avgöra om justeringar behöver göras för att den döende processen, hur väl ett tyg kan motstå exponering för elementen och vilken formel är det nödvändigt att upprepa färg för framtida produktion.

Kritiska kontrollpunkter (CCP) ger ofta en produkt synopsis för att säkerställa indikatorer uppfyller förväntade prestanda. Vid tillverkning textilier, kan detta system testa och övervaka noggrannhet från projektering produktionsprocesser. Till exempel, prototypen, som är ett designprov av den avsedda produkten, vara kan kontrolleras för material och komponenter beteende samt analyseras för monteringsprocesser, kostnader och lämplighet för ändamålet. Råvaror är också vanliga centrala motpart, genom vilka aktörer kan testa bredd, vikt och fiberinnehåll. Beroende på den avsedda slutanvändningen av en produkt, kan tyget också testas för hållbarhet, veck-motstånd och krympning.

Under produktionen, KKP kontrollerar ofta förekommer för stygn och söm hållfast för att säkerställa att de uppfyller tillverkningsspecifikationerna. Sömsmån kan också testas för jämförelse med den avsedda tolerans. Slutprodukten, som ofta speglar frukterna av textil kvalitetskontroll, kan inspekteras för storlek, passform och estetik.

Kvalitetskontroll testförfaranden kan också styras av en branschrelaterade organ. I USA, till exempel, är det organ kallat Föreningen för Kontrakts Textiles (ACT). Styrande organ såsom ACT införa ofta normer för textil kvalitetskontroll som hjälper konsumenterna att fatta välgrundade beslut. Vanliga mätningar som garanterar tyger utför branschstandarder är: flamskydd för att bestämma ett tyg motstånd mot förbränning; crocking motstånd för att mäta ett tyg färg hållbarhet; ultraviolett ljus motstånd att mäta bleknar motstånd; fysikaliska egenskaper som indikerar potential för noppor och rivning; och nötning för att bestämma vilken yta slitage som kan uppstå från att gnugga. Information om dessa testresultat kan i sin tur vara tryckt på produktetiketter.

Flamhärdighet kan testas med ett vertikalt prov, varvid tyget placeras på en hållare och utsätts för en öppen flamma under en viss tid. Efter lågan avlägsnas, kan provet s röding längd mätas mot lokala eller nationella standarder för att upprätta en klassificering. För att bestämma färgäkthet, kan tyget gnidas med rutor av vitt bomullstyg i kontrollerat tryck för ett visst antal gånger. Mängden färg överförs till de vita testrutor kan sedan anpassas till ett styrdiagram och en gradering etablerad.

Ultraviolett ljus motstånd är en annan viktig aspekt av textil kvalitetskontroll. För denna mätning, kan väven utsättas för ljus som simulerar solens strålar. Efter specifika passager av tid, kan tygprovkarta sedan jämföras med en gråskala för att betygsätta graden av blekning. Fysikaliska egenskaper kan mätas med en borste piller, brotthållfasthet eller Sömskridning test. Nötning kan testas genom att placera en väv på en plan yta och gnugga det i en figur-åtta rörelse med en bit ylletyg.

  • Silk, en typ av textil.
  • En närbild av satin tyg.
  • Polyesterväv.
  • En vikta kvadrat av linne.
  • En färdig textil.