Vad är bäckenben ultraljud?

May 2

En bäcken ultraljud är en ultraljud undersökning utförs i syfte att se på anatomiska strukturer i och runt bäckenet. Denna typ av avbildning studie kan användas för att titta på fortplantningsorganen eller urinvägarna, för att få en närmare titt på strukturer som livmoder, urinblåsa, njurar, och prostata, bland andra. Det finns ett antal skäl för en läkare att begära en bäcken ultraljud, och flera olika typer finns tillgängliga.

Ultraljud avbildning innebär generering av högfrekventa ljudvågor, som är riktade in i kroppen, där de studsar från de interna strukturerna. Ultraljudsmaskinen registrerar ljudvågorna när de återvänder, och använder information om hur ljudvågorna har ändrats för att generera en bild av insidan av kroppen. Ultraljud anses vara en icke-invasiv form av medicinsk testning, eftersom den inte kräver ingrepp genom huden.

I en buken ultraljud, är ultraljudssonden hölls över magen. Den kan skjutas in i magen för att få en bättre bild eller vinkel, och patienten ligger vanligtvis på hans eller hennes rygg för den bästa bilden. I ett vaginalt ultraljud, även kallad en trans ultraljud, sonden sätts in i slidan för att få en bättre bild, eftersom mindre vävnad kommer att vara mellan ultraljudssonden och intresseområde. Rektal eller transrektalt ultraljud innebär införandet av sonden i rektum.

Ibland är ett bäckenben ultraljud som används i förfarandet för att diagnostisera sjukdomar. Läkaren kanske vill se om en patient har en medfödd missbildning, urin blockering, tumör, fibroid, eller liknande symptom som skulle kunna förklara ett medicinskt problem. Bäcken ultraljud används också i fertilitetsbehandling, och att övervaka loppet av en kvinnas graviditet. Den imaging studie kan även beställas efter operationen, för att bekräfta att en patient återhämtar väl. I samtliga fall kan det ta flera timmar eller dagar för att få resultat från ultraljudsundersökning, beroende på när läkaren har tid att tolka bilderna.

För att förbereda en bäcken ultraljud, kommer en patient behöva bära löst, bekväma kläder, och han eller hon kan bli ombedd att ändra på ett sjukhus klänning. Buken ultraljud bör inte orsaka något obehag. Trans ultraljud kan vara något obehagligt, men det är oftast mindre obehagligt än en manuell bäcken examen. Rektal ultraljud kan vara obekvämt för vissa patienter, med en komfortnivå som liknar den hos en manuell rektal tentamen.

  • Bäcken ultraljud kan fokusera på individens njurar.
  • Ultraljud används ofta på gravida kvinnor.
  • En bäcken ultraljud kan göras för att titta på fortplantningsorganen.
  • Ultraljud avbildning innebär generering av högfrekventa ljudvågor som är riktade in i kroppen.