Hur kan jag förbättra min läsförståelse?

November 2

Läsare på alla nivåer ständigt lärande, och ibland till och med högutbildade läsare utmanas av svåra texter. Genom att sätta upp strategier för att förbättra din läsförståelse, kan du läsa mer effektivt, och känner sig mindre frustrerad av svåra frågor. Det finns flera viktiga verktyg som kan användas för att förbättra läsförståelse, oavsett vad din läsnivå är, även om mindre avancerade läsare kanske vill börja med att bygga ordförråd och lära sig om meningsbyggnad, eftersom dessa två viktiga verktyg kommer att betydligt öka läsförståelsen.

Ett av de första stegen för att förbättra läsförståelse läser en mängd olika texter, som täcker en rad ämnen. Läsare som håller sig till en typ av bok eller genre ofta har svårt att läsa utanför genren; individer som läser bara science fiction, till exempel. I detta exempel kan du börja utöka dina kunskaper genom att läsa vetenskapliga böcker, för att få en grund i de vetenskapliga idéerna bakom science fiction, och sedan kanske hoppa in sociologi, historia, eller andra ämnen som är tangentiellt relaterade. Spåra vetenskapen i nyheterna, så att du blir bekant med nyheten format också. Försök att utmana dig själv genom att läsa en annan stil att skriva på en unik ämne varje dag, även om det bara är en kort artikel.

När du läser en utmanande text, göra anteckningar. Sluta att slå upp ord som du inte känner igen, och skriva ner sina definitioner, även använda dem i en mening. Som du bearbeta texten, göra anteckningar om vad författaren talar om, hur han eller hon organiserar den, och de idéer som det innebär för dig. Sluta jämna mellanrum för att reflektera över vad du har läst så här långt för att se till att du greppa den, och var inte rädd för att läsa svåra sektioner högt, eller för att åter läsa dem flera gånger för att förbättra din läsförståelse. Även duktiga läsare missar viktiga punkter där de tävla genom texten, snarare än att reflektera över vad de läser.

Du kan också använda ledtrådar som författaren lämnar för att förbättra din läsförståelse. Om du inte redan vet de delar av tal, lära dem så att du kan diagram meningar för att identifiera den punkt att författaren driver på. Bekanta dig med skrivformat, och se upp för viktiga övergångs ord som innebär en summering, en motargument, en koncession, exempel, eller en jämförelse. Genom att lära sig hur författarna använder det språk de skriver in, kan du vara alert och redo för viktiga punkter i vad du läser.

Ytterst är det bästa sättet att förbättra läsförståelse för att läsa mer. Avsätt tid i din dag att läsa, och om du bor med andra, försöka få dem att läsa samma sak, så att du kan prata igenom det bland er och jämföra anteckningar på innehållet. Genom att läsa mer, kommer du utsätter dig för fler stilar att skriva och ämne, bredda dina vyer samt att utöka din läsförståelse.

  • Fokusera på text ett kapitel i taget kan hjälpa till med förståelse.
  • Belysa främmande ord kan hjälpa till att utöka läsarens ordförråd.
  • Läsning regelbundet förbättrar läsförståelsen.
  • Läsa en mängd olika texter som täcker ett brett spektrum av ämnen kan förbättra läsförståelse.
  • Bygga vokabulär kan förbättra förståelsen.