Vad är en Codex?

September 5

Enkelt uttryckt är en codex en inbunden och tryckt bok, vilket är tekniskt gör de flesta, om inte alla, av de böcker om dina hyllor codices. Dock är denna term används vanligtvis i en mycket specialiserad sätt att hänvisa till gamla, medeltida och renässans manuskript. Studiet av dessa codexar kan ge mycket intressant information om de människor som levde under dessa tider, och de innehåller en mängd information från religiösa texter till konton av historiska händelser av människor som upplevt dem. Många museer har en samling av utläser som allmänheten kanske kan se på displayen.

Detta ord kommer från latinets caudex, vilket betyder "trädstam." Detta ord användes också för att hänvisa till trä tabletterna används för att lagra tillfällig information, och när romarna infördes till codex, de helt enkelt återanvändas ordet, associera den med booklike föremål som innehöll skriftlig information. Du kan också höra det ord som används i modern mening att hänvisa till böcker av lagar och omfattande sammanställningar av information.

Den codex verkar ha utvecklats av grekerna, som svar på en papyrus brist som fick dem att vända sig till pergament, en form av papper tillverkat av fårskinn. Eftersom vellum var tidskrävande och dyrt att tillverka, grekerna började skriva på båda sidor av papperet och binda pergament i ett format som vi skulle känna igen som en bok och tränga undan rulla, vilket hade varit det tidigare mediet för lagring för tryckt material.

En sann codex har därför ett bindande som låter läsarna att öppna boken på något ställe, och den har också skrivande som täcker båda sidor av papperet. Det är därför gamla asiatiska böcker inte anses utläser, även om kineserna utvecklat förmodligen bokbinderitekniker innan européerna. I tidiga asiatiska böcker, skrivandet var bara på ena sidan. Termen "codex" används också ibland för att referera till mesoamerikanska manuskript, trots att de inte var bundna som traditionella böcker.

Det är inte en överdrift att säga att codex helt förändrat användningen av det skrivna ordet. Innan utvecklingen av codex, människor förlitat sig på rullar och tabletter för att lagra information, och dessa metoder var besvärlig och utrymmeskrävande. Den codex representerade en kompakt och mycket effektivt sätt att lagra information, sätter scenen för spridning av kunskap och utvecklingen av tryckpressen.

  • En codex är en inbunden, tryckt bok.
  • Codexes ersatt rullar som den primära metoden för att lagra information.