Vad är DVI-kablar?

July 11

DVI-kablar används med DVI-grafikkort för att utnyttja Digital Visual Interface, (kallas ibland Digital Video Interface), för att maximera nyttan av platta digitala displayer.

Den traditionella Video Graphics Array (VGA) gränssnitt utformades för att användas med analog CRT (katodstrålerör) bildskärmar. Det omvandlar digitala signaler mottagna från grafikkortet till analoga signaler som den skickar till bildskärmen. Denna omvandling till analog skapar minuten snedvridningar i integriteten av signalen. Medan nödvändigt för CRT-skärmar, platta bildskärmar är själva digitala. Med en DVI-gränssnitt på video eller grafikkort, kan uppnås ren digital utgång med DVI-kablar, vilket resulterar i en skarpare bild.

Det finns flera olika typer av DVI-kablar och kontakter. Vissa överföring både analoga och digitala signaler för att rymma blandade komponenter, eftersom detta digitalt gränssnitt fungerat som en bro mellan marknads övergången från VGA och CRT-skärmar till digitala bildskärmar. De vanligaste typerna av DVI-kablar är:

DVI-D (digital, för användning med digitala displayer): Dessa kablar link DVI-grafikkort till digitala displayer. De överför digital-till-digital-signaler, eliminera analog omvandling och kan inte rymma CRT-skärmar.

DVI-A (Analog, för användning med analoga skärmar): Dessa DVI-kabeln mellan DVI grafikkort till en analog CRT-skärm, omvandla digital-till-analog. Även om vissa renhet går förlorad i omvandlingen från digital till analog, med en DVI-kort och DVI-A-kabel med en CRT-skärm ger överlägsen prestanda till att använda en VGA-gränssnitt.

DVI-I (Integrated, för användning med antingen display): Dessa kablar fungerar som digital-till-digital eller analog-till-analog, därav deras beteckning som "integrerade". De inte omvandlar digital-till-analog eller en analog-till-digital. Dessa DVI-kablar kan användas för att ansluta en DVI-grafikkort till en digital display, eller en DVI-kort VGA-gränssnitt till en analog visning.

DVI-DL (Dual Link): DVI-kablar kan vara enda länk, eller dual link. Dual Link kablar har förmågan att ge högre hastighet, större signalkvalitet och extremt höga upplösningar genom att använda ett extra "pipeline" när den första raden har maximeras. Detta är särskilt relevant i mycket stora skärmar som kräver höga upplösningar på över 2,3 miljoner pixlar. Som jämförelse, de flesta 17-tum till 19 tum digitala displayer har en upplösning på cirka 1,3 miljoner pixlar.

När du köper DVI-kablar, kolla med en kunnig säljare att se till att kablarna du köper är rätt för dina komponenter. Det kan också vara av intresse att notera att DVI-standarden har ersatts av Unified Display Interface (UDI) och Displaystandarder.

  • DVI-kablar fungera tillsammans med grafikkort för att optimera platta digitala displayer.