Vad är sprucken tand syndrom?

April 3

Sprucken tand syndrom är tand tillstånd som råder när en tand har en mycket liten fraktur i den. Personen med sprucken tand kan uppleva smärta i området för den brutna tanden när tugga eller bita ner ännu inte kunna identifiera exakt vilken tand som orsakar smärtan. De brott och sprickor i tänderna är så minimala att de kan vara naken för synliga ögat. De är inte alltid syns på röntgen.

Människor som knyter eller slipa sina tänder, har avancerad tandköttsproblem, stora fyllningar eller tänder som har haft rotfyllningar är mer benägna att uppleva sprucken tand syndrom. Människor som har haft minst en erfarenhet av sprucken tand syndrom är mer benägna att uppleva ytterligare frakturer. Lägre bakre kindtänderna är mer mottagliga för frakturer än de andra tänderna, eftersom de absorberar det mesta av kraften från att tugga.

Det finns tre olika klassificeringar av sprickor i tanden. Den första typen av crack är en sned supragingival fraktur som förekommer i den del av tanden ovanför tandköttskanten. Den andra typen av crack är en sned subgingival fraktur som påverkar stora delar av tanden, och ofta kör hela vägen till käkbenet. Den tredje typen av spricka kallas en vertikal Furkation fraktur. Denna typ av fraktur sträcker sig ned till nerverna i en tand som delas upp i två eller flera enskilda rötter.

I en sned supragingival fraktur, kan en patient inte upplever någon smärta. I både subgingival och vertikala frucations frakturer patienter kommer sannolikt erfarenhet en viss nivå av smärta eller obehag.

Det finns också tre typer av sprickor som gäller för rötterna av tänderna. Oblique rot frakturer inträffar under tandköttskanten, och kan gå in i käken. I en vertikal rot fraktur, har roten blivit torrt och sprött, oftast när en nerv har dött, och sedan bryts av. En vertikal apikala rot fraktur är en delad i mitten av en rot.

Sprucken tand syndrom diagnostiseras genom en tandundersökning. Tandläkaren kommer i allmänhet utför en bit-test genom att be patienten att bita ner på ett speciellt dentalverktyg som är placerad på tanden med den misstänkta fraktur. Tandläkaren kommer att hålla verktyget mot en tand randen i taget medan patienten biter ner. Om trycket av bita orsakar smärta, har det brutna området av tanden lokaliserats. Andra metoder som ibland används för att lokalisera en fraktur målar ett speciellt färgämne på tanden, visuell inspektion, och röntgen.

Behandling för sprucken tand syndrom beror på plats, typ och svårighetsgrad av frakturen. Ofta är rotfyllning utförs och sedan tanden täcks med en krona. Vissa omständigheter, såsom när tanden är skadad bortom reparation, kräver utvinning av den skadade tanden. I en tand med mer än en spricka, är inlägg placeras inuti tanden att stabilisera den.

  • En person som lider med sprucken tand syndrom kan uppleva tand smärta.
  • Ett tvärsnitt av en tand.
  • Tänder slipning kan orsaka sprickor i tänderna.
  • Om en tand sprickor, är det klokt att konsultera en tandläkare om tandvärk smärtan kvarstår.
  • En sprucken tand kan kräva en extraktion.