Cisco IOS Grunderna för ICND1 och ICND2 certifieringsprov

May 1

De ICND1 och ICND2 certifieringsprov kommer att testa dig på grunderna i Cisco IOS (mjukvara infrastruktur) och hur man konfigurerar IOS. Följande är några viktiga punkter som sammanfattar de IOS grunderna att komma ihåg för CCENT certifieringsprov:

 • Typer av Memory: Det finns olika typer av minne på en Cisco-enhet:

  • ROM: Den läsminne (ROM) på en Cisco-enhet är som ROM på en dator i den meningen att den lagrar POST och starthanteringsprogram. Starthanteraren programmet är ansvarig för att lokalisera IOS.
  • Blixt: Flashminnet är minnet som används för att lagra Cisco IOS.
  • RAM: RAM används för att lagra saker som routningstabellen på en router, eller MAC-adress tabell på en omkopplare. Det används också för att lagra inkörningen konfig. RAM är också känd som flyktigt RAM, eller VRAM.
  • NVRAM: Icke-flyktigt RAM (NVRAM) används för att lagra start-config som kopieras till inkörnings config på uppstart efter att IOS är laddad.
 • Uppstartsprocessen: För CCENT certifieringsexamen du behöver veta högnivåsteg som uppstår när en Cisco-enhet startups upp. Följande är en snabb genomgång av startprocessen av en Cisco-router:

  1. POST: Det första som sker när en Cisco enheten startar upp är POST rutin som ansvarar för att utföra en självdiagnostik för att kontrollera att allting är korrekt fungerar på routern eller switchen.

  2. Leta IOS: Efter POST bootloader-programmet, som är lagrad i ROM lokaliserar IOS flashminne och laddar det i RAM.

  3. Startup-config Sökt: Efter IOS laddas i minnet bootloader programmet lokaliserar sedan start-config och tillämpar den på enheten.

 • Konfigurationslägen: När du ändrar Cisco-enheten finns ett antal olika konfigurationslägen och varje ändring görs i ett visst konfigurationsläge. Följande sammanfattar de viktigaste konfigurationslägen:

  • Användar Exec: När du ansluter till en Cisco-enheten standardkonfigurationen läget är användar exec läge. Med användar exec läget kan du visa inställningarna på enheten, men inte göra några ändringar. Du vet att du är i användar exec läge eftersom IOS fråga visas ett ">".
  • Priv Exec: För att göra ändringar i enheten måste du navigera till PRIV exec läge där du kan bli skyldig att ange ett lösenord. Priv exec läge visas med en "#" i prompten.
  • Global Config: Global konfigurationsläge är där du går för att göra globala ändringar i routern såsom värdnamn. För att navigera till global konfiguration läge från priv ledn läge, typ config term där du kommer att placeras vid den (config) # prompten.
  • Under Frågar: Det finns ett antal olika under uppmaningar från globala konfigurationsläge kan du navigera till exempel gränssnittet uppmanas att ändra inställningarna på ett specifikt gränssnitt, eller linjen uppmanas att modifiera de olika hamnarna på enheten.