Vad är en Multi-Probiotic?

October 20

En multi-probiotiska är en typ av probiotisk multi-vitamin; det vill säga ett probiotiska tillskott som innehåller två eller flera probiotiska stammar. En probiotiska är en microrganism som finns i tarmkanalen hos sin värd, livnär sig på bakterier skadliga för värden. Ordet "probiotika" myntades av den tyske forskaren Werner Kollath i början av 1950-talet och är i motsats till antibiotika, som är föreningar som hämmar eller förstör bakterietillväxt. Genom 1980-talet, bakteriologer föreslog att probiotika gynnat värdens tarmkanalen där de levde och därför fått smeknamnet "goda bakterier." Multi-probiotika kan vara tillgänglig som probiotiska tabletter, pulver eller probiotiska droppar i tron ​​att dessa tillägg förbättra en persons tarmflora balans.

Fler probiotiska kosttillskott är allmänt tillgängliga i hälsokostbutiker och naturliga vitaminbutiker som komplementär och alternativ medicin (CAM). De tillverkas och regleras som ett livsmedel och inte som läkemedel. Probiotika tros lindra gastroenterit, diarré från rotoviruses och antibiotika associerad diarré, kronisk förstoppning och colon irritabile. Vissa forskare hävdar att flera probiotika kan lindra effekterna av kolit, cirros och inflammatoriska tarm sjukdomar.

Dietister betona att kost och sin omgivning kan balansera tarmfloran förhållanden. Den probiotiska släktet Bifidobacterium finns i tarmarna hos ammade spädbarn som lider av diarré mycket mindre än sina mjölk matade kamrater. Lactobacillus är en av de vanligaste probiotiska kulturer och finns i många livsmedel. Vanliga födokällor för probiotika finns främst i mejeri och fermenterade livsmedel såsom yoghurt, kosttillskott, sojadrycker, miso och mjölk. Laktosintolerant patienter kan ta flera probiotiska kosttillskott för att leverera tarmarna och magen med bakterie laktas, ett enzym som behövs för rötning av mejeriprodukter.

Sjukdom, stress, sjukdom och vissa läkemedel kan störa den känsliga bakteriemiljön i mag-tarmkanalen. Antibiotika, som är nödvändiga för behandling av bakteriella sjukdomar, även döda de goda bakterier i tarmen. Fler probiotiska kosttillskott försöker lindra biverkningar av antibiotika och återställa tarmkanalen till normal drift.

Säkerheten för multi probiotika inte hade genomgått omfattande forskat, men vanliga biverkningar hos känsliga patienter inkluderar matsmältningsbesvär såsom gas och uppblåsthet. Probiotika kan möjligen orsaka infektioner som kräver behovet av antibiotika eller störa den normala metaboliska processer i mag-tarmkanalen. En fler probiotisk kan överstimulera immunsystemet. Dessutom kan en stam av probiotika påverkar en person och inte en annan, och därför är det lämpligt att kontakta en läkare innan du påbörjar en fler probiotisk regim.

  • Fler probiotiska kosttillskott är allmänt tillgängliga i hälsokostbutiker och naturliga vitaminbutiker.
  • Probiotika kan hjälpa till att hantera colon irritabile.