Vad är Champagne Cognac?

April 10

Champagne cognac är en typ av konjak som framställts av druvor. Liksom andra typer av cognac, det produceras av en dubbel destillation processen från vita druvor som odlas i regionen Cognac i västra Frankrike. Champagne cognac hänvisas särskilt till konjak från Grande Champagne eller Petite Champagne, två av Cognac regionens sex zoner. Det är allmänt betraktas som den finaste formen av konjak på grund av kvaliteten på jorden i dessa områden. Det har inget samband med den franska mousserande vin som heter champagne, som produceras i regionen Champagne i nordöstra Frankrike.

Marken i regionen Cognac är mycket kalkhaltig, och högre kalknivåer i marken tenderar att ge bättre druvor för destillation i konjak. Marken i Grande Champagne området har de högsta krita nivåer, följt av Petite Champagne. Således de finaste konjak är oftast gjorda av druvor som odlas i dessa områden, särskilt det förra.

Dessa druvor skördas, pressas, och jäst. Detta resulterar i vin som tenderar att vara dåligt anpassade till att dricka av sig själv, men mycket bra för destillation. Efter några veckors jäsning, är detta vin destilleras två gånger i en specialformad koppar fortfarande. Denna process ger en destillerad sprit kallas eau-de-vie, vilket är cirka 70 procent alkohol. För en konjak att kallas champagne cognac, måste minst 90 procent av den kommer från eau-de-vie gjord av Columbard, Ugni Blanc (även brukar kallas Trebbiano), eller Folle Blanche druvor, med någon resten från andra utsedda sorter av vita druvor.

Varje eau-de-vie är i åldern i en ek fat i minst två år, även om de flesta konjak åldras längre, och några fina konjak åldras i årtionden. Träet som används i tunnorna är ett viktigt inflytande på smaken av den slutliga produkten. Flera olika åldrarna eau-de-vie, var och en med sina egna egenskaper, är sedan försiktigt blandas för att skapa den slutliga produkten. Dessa eau-de-vie är oftast i olika åldrar och i vissa fall kommer från olika områden, med en ålder av cognac daterat beroende på ålder av dess yngsta beståndsdel.

Den konjak produceras som ett resultat kallas Grand Champagne eller Petite Champagne cognac, enligt dess ursprungsregion. En blandning gjord med druvor från båda regionerna kallas fin champagne cognac, förutsatt att minst 50 procent av sitt konstituerande eau-de-vie i volym är från Grand Champagne. Liksom vin och whiskey, mognar cognac med åldern på grund av kemiska processer som sker när den lagras på fat, så äldre konjak tenderar att vara överlägsen. Mognadsprocessen av sprit stannar när den tas bort från dess fat och flaska, så en cognac ålder avser den tid det spende mognar snarare än dess år av ursprung.

  • En flaska konjak.
  • Congnac måste lagras i minst två år på ekfat.