Hur väljer jag det bästa vegetabiliska Stir-Fry Sauce?

August 30

Vegetariska stir-fry stil rätter kan vara en smakrik och visuellt tilltalande sätt att komplettera en kost med extra grönsaker. Woka såser finns i så många olika smaker som nästan alla kan hitta en som passar deras smak. Hem kockar har även ett val mellan hemlagad och färdigblandade såser. När du väljer en grönsak stek sås, är det viktigt att tänka ens personliga smak, ingredienserna i såsen, och vilka typer av grönsaker i stek. Vissa smakkombinationer kan vara gott att vissa, men inte alls tilltalande för andra.

Det första steget för att välja en grönsak stek sås vanligtvis välja mellan färdiga och hemlagad. Färdiga såser kan vara tilltalande för dem som har ont om tid eller nya till matlagning. Dessa färdigköpta produkter ta mycket gissningsleken att göra en stek. Såsen går helt enkelt över sautering grönsaker och sjuder tills den är varm. Plus, kommersiellt producerade såser kommer i ett brett spektrum av smaker, så nästan alla kan hitta något att behaga sin gom.

Hemlagad grönsaks stek sås kan vara tilltalande för dem som tycker matlagning avkopplande, har Matallergier, eller helt enkelt vilja veta exakt vilka ingredienser är i sina måltider. Till exempel kan någon som är allergisk mot jordnötter inte kunna äta kommersiell sås eftersom många av dem innehåller, eller har kommit i kontakt med, jordnötter. Göra hemlagad sås tillåter kocken att ersätta sesam smör och sesam eller solrosfrön för jordnötssmör och jordnötter i några recept. De som ogillar ingefära kan också föredra hemmagjorda såser eftersom de har frihet att eliminera ingefära till förmån för en bättre omtyckt krydda.

En annan faktor i att välja en grönsak stek sås är att betrakta ingredienserna i såsen och i stek själv. Inte alla såser blanda med alla veggie smaker och vice versa. En av nycklarna till att skapa en framgångsrik grönsak stek sås vanligtvis innebär att blanda sås och veggie smaker så att de kompletterar varandra. En stek som innehåller främst söta grönsaker, som morötter, snö ärter och vatten kastanjer går generellt bra med en sötare stek sås. Aprikos-infunderas anka sås, en söt teriyakisås, eller en sås som innehåller ingefära och söta jordnötter kan alla fungerar bra med en sådan maträtt.

En stek full av salta eller bittra grönsaker smakar oftast bättre när den kombineras med en mindre söt sås. Rätter som innehåller gröna bönor, broccoli och paprika gynnas vanligtvis från en sås smaksatt med vitlök, soja, peppar flingor, lök, och torr sake. Dessa salta smaker dölja generellt någon bitterhet i grönsakerna och ta fram de läckra toner, liksom färskhet gröna bönor eller surheten i paprikorna.

Många wok inkluderar både söta och salta grönsaker, så är det ofta lämpligt att välja en sötsur vegetabiliska stek sås för sådana recept. En ingefära och sesam sås som innehåller hot chili, till exempel, kan vara läckert på en grönsak stek innehåller morötter, gröna bönor och snö ärter. Ett tips att komma ihåg är att de fräschare grönsaker är, desto grönare de brukar smaka, särskilt i kombination med söta smaker.

  • Chop suey är en kinesisk-amerikansk stek grönsaksrätt.
  • Jordnötsolja har en hög rökning punkt och mild smak idealisk för alla vegetabiliska stek.